Foto: DELFI

Militāro mācību "Saber Strike" ietvaros trešdien virs Latvijas ASV lidmašīna KC-135 "Stratotanker" gaisā veica degvielas uzpildi tuvā gaisa atbalsta lidmašīnām A-10 "Warthog". Sarežģīto procesu augstu debesīs vēroja arī portāls "Delfi".

Saskaņā ar mācību scenāriju vairākas A-10 lidmašīnas sniedza gaisa atbalstu sauszemes spēkiem Ādažu poligonā. Draudi lidmašīnām šīs dienas operācijā bija ļoti zemi, pretgaisa aizsardzības ieroču ienaidniekam nebija, mācību leģendu skaidro ASV Nacionālās gvardes pulkvežleitnants Timotijs Broks.

Foto: DELFI

"100% veiksmīga," misijas rezultātus komentē Broks. Pēc kaujas uzdevuma A-10 lidmašīnas gaisā veica degvielas uzpildi no KC-135 lidaparāta.

"Ļoti jaukas, jo redzēt to, kā notiek degvielas uzpildīšana gaisā virs Latvijas teritorijas, protams, ir iespaidīgi," savas sajūtas pēc lidojuma "Stratotanker" lidaparātā apraksta Latvijas aizsardzības ministrs un jaunievēlētais Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

Foto: DELFI

"Tas vēlreiz parāda, cik profesionāliem jābūt karavīriem, lai veiktu šādus sarežģītus uzdevumus," viņš turpina.

Mičiganas Nacionālās gvardes un Emari bāzē Igaunijā izvietoto Pensilvānijas lidotāju piedalīšanās mācībās "Saber Strike 2015" apliecina NATO valstu solidaritāti un veicina sadarbību starp dažādu valstu militārajiem spēkiem, kas ir ļoti svarīgi Latvijas drošības stiprināšanā, uzsver Vējonis.

Foto: DELFI

Lidojuma demonstrēšana rīkota, lai sabiedrība būtu informēta par militārajām aktivitātēm un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbību ar Latvijas karavīriem, stāsta pulkvežleitnants Broks. Tādā veidā tiek novērsta situācija, ka notiek svarīgs militārs notikums, bet ļaudis to neredz, viņš paskaidro.

Mācības "Saber Strike" no 8. līdz 19. jūnijam notiek Baltijas valstīs un Polijā. Tajās piedalās vairāk nekā 6000 karavīru no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Slovēnijas, Lielbritānijas un ASV.

Degvielas uzpildes vērošanas pasākums 10. jūnijā organizēts par godu Mičiganas un Latvijas  partnerības gadadiena, informē Aizsardzības ministrija. Tajā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnais, kā arī ASV vēstniecības vadītāja Šārona Hadsona Dīna un citas augstas amatpersonas.

Mičiganas Nacionālā gvarde ar Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem sadarbojas kopš 1992. gada. 


Foto: Reuters/Scanpix

A-10 "Warthog" vai "Thunderbolt", saukta arī par "lidojošo šauteni" un "tanku iznīcinātāju" ir septiņdesmito gadu sākumā izstrādāta ASV lidmašīna, kas paredzēta tuvajam gaisa atbalstam – tanku, bruņutransportieru un citu sauszemes objektu iznīcināšanai.

Lidmašīna piemērota operācijām no karadarbības zonai tuviem lidlaukiem ar īsiem pacelšanās un nolaišanās skrejceļiem. A-10 ir labi manevrējama zemos augstumos un pie neliela ātruma, kas ļauj efektīvi iznīcināt mērķus.

Lidmašīna bruņota ar 30 milimetru ložmetēju, raķetēm un bumbām.

Savukārt kompānijas "Boeing" ražotais KC-135 ir pirmais reaktīvais ASV armijas degvielas uzpildes lidaparāts. Bruņojumā tas nonāca 1957. gadā. Lidmašīnai ir četri reaktīvie dzinēji. Virs degvielas cisternas un uzpildes sistēmas atrodas telpa kravai vai pasažieriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!