Foto: Latvijas armija

No 28.jūlija līdz 1.augustam Liepājā norisinās starptautiskās militārās mācības "Baltic Bikini 2014", kurās piedalās vairāk nekā 80 Baltijas valstu karavīru, informē Aizsardzības ministrija.

Mācības atbalsta divi Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteri "Mi-17" un Jūras spēku flotiles kuģis "Virsaitis".

Mācību uzdevums ir trenēt apkalpi pamest ūdenī avarējušu gaisa kuģi un izmantot pieejamo glābšanas aprīkojumu, tai skaitā rācijas, signāllāpas un pilota laivu, lai noturētos virs ūdens vismaz vienu stundu – laiku, kurā iespējama meklēšanas un glābšanas helikoptera ierašanās avārijas vietā.

30.jūlijā mācībās "Baltic Bikini" notika treniņš atklātā jūrā, kur 46 mācību dalībnieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas trenēja izdzīvošanas prasmes.

Šo treniņu bija ieradušies vērot aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), Nacionālo bruņoto spēku komandiera vietnieksbrigādes ģenerālis Juris Zeibārts, Gaisa spēku aviācijas bāzes koamndieris pulkvedis Aivars Mežors un Lietuvas Gaisa spēku komandieris pulkvedis Audronis Navickas.

Mācību dienā visi mācību dalībnieki tika nogādāti uz kuģa, kur atrodas pilota kabīnes imitācija, kas līdzinās būrim ar diviem pilotu krēsliem. "Dalībnieki šajā kabīnē tika iegremdēti ūdenī apmēram divu līdz divarpus metru dziļumā. Pirmais, kas karavīriem jāizmanto, ir skābekļa baloniņš, kas nodrošina elpošanu, pēc tam jāatsprādzē siksnas, lai izkļūtu no krēsla un kabīnes. Pēc izkļūšanas virs ūdens karavīri piepūš glābšanas vestes un aktivizē glābšanas laivu, un gaida evakuāciju," stāsta mācību vadītājs virsleitnants Artūrs Tomkalns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!