Pirmdien Ādažu poligonā Bruņoto spēku speciālisti neitralizēja vairāk nekā 100 Rīgā atrastos sprādzienbīstamos priekšmetus, informē Aizsardzības ministrija.

Sprādzienbīstamie priekšmeti atrasti aizvadītajā nedēļā Rīgā, garāžu rajonā. Kolekcijā galvenokārt bijuši artilērijas un mīnmetēju lādiņi un rokas granātas. Vienlaikus iznīcināts arī vairāk nekā tūkstotis strēlnieku munīcijas vienību. Bruņoto spēku Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas speciālistu darbu vēroja arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

"Neitralizētie sprādzienbīstamie priekšmeti ir viens no neparastākajiem atradumiem pēdējos gados, jo konkrētais kolekcionārs šādus priekšmetus, visticamāk, ir savācis no visas Latvijas. Atrasti ir arī ieroči no abiem pasaules kariem, kā arī mūsdienīgs ekipējums," par Rīgā uzieto kolekciju teic Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas komandieris, kapteinis Oskars Lejnieks.

Sprāgstot jaudīgākajam no kolekcijā atrodamajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, šķembas lidotu līdz pat 300 metriem tālu un varētu trāpīt cilvēkiem, kas tuvumā.

Bīstamākie kolekcijā bija uzspridzinātāji, kuri nelaimīgas sakritības rezultātā varētu izraisīt visas munīcijas uzsprāgšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!