Foto: DELFI Aculiecinieks

Liepājas pilsētas dome aicina liepājniekus un pilsētas viesus būt uzmanīgiem, apmeklējot Ziemeļu fortus, portālu "Delfi" informēja domes pārstāve Zita Lazdāne.

Dome aicina visus Ziemeļu fortu apmeklētājus novērtēt bīstamību un būt ļoti uzmanīgiem, apmeklējot šo apskates objektu. Apmeklētāji aicināti netuvoties un neiet zem fortu drupām, kas var uzkrist virsū, neiet pie paša krasta malas, jo krasts var iebrukt arī tad, kad jūra ir mierīga, jo zeme ir smaga, samirkusi, uzsver domes pārstāve.

Krasta erozija fortos ar pārtraukumiem notiek vairākus gadu desmitus, dažbrīd nemanāmi, taču šobrīd erozija notiek ļoti aktīvi.

Grunts slāņi atsevišķās vietās lietavu un jūras viļņu ietekmē ir kļuvuši smagi, nestabili, atdalījušies no betona konstrukcijām. No atsevišķiem forta dzelzsbetona elementiem jebkurā brīdī var atdalīties tonnām smagi betona gabali, jo zem tiem vairs nav pamata, skaidro domē.


Zemes virskārtā šobrīd ir izskalotas dziļas plaisas, kas liecina, ka tā turpinās noslīdēt jūrā aptuveni 5-10 metrus zemāk.

Liepājas Komunālā pārvalde jau tuvākajā laikā izvietos brīdinājuma zīmes ap bīstamo vietu.

Domē arī vērš uzmanību, ka ir izsludināts iepirkuma konkurss par krasta aizsargbūves – būnas – izvbūvi, lai pasargātu Liepājas pilsētas notekūdens attīrīšanas iekārtas no ieskalošanas jūrā, ko izraisa Baltijas jūras krasta pastiprināta erozija pēdējo gadu laikā.

Būna pasargātu arī teritoriju pie Ziemeļu fortiem.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja publicētā informācija, paredzamā līgumcena ir 4,4 miljoni eiro. Sākotnēji piedāvājumi bija jāiesniedz līdz 17. janvārim, taču termiņš pagarināts līdz janvāra beigām, liecina domes mājaslapā publicētais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!