Svētdien, 1. oktobrī, Liepājas ostā ienācis prāmis ar pirmajām pašgājējhaubiču sistēmām no Austrijas, kuras iegādātas, lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās.

Jau ziņots, ka šā gada aprīlī tika parakstīts divpusējs līgums starp Latvijas Aizsardzības ministriju un Austrijas Aizsardzības un sporta ministriju par M109A5Oe tipa pašgājējhaubiču sistēmu iegādi, tai skaitā uguns vadības un apmācības platformu iegādi. No Austrijas iegādātās 47 kaujas tehnikas vienības plānots saņemt līdz nākamā gada beigām. Haubices, ko iegādājusies Latvija no 2003. gada līdz 2007. gadam tika modernizētas un pēc tam iekonservētas.

Šā gada augustā Austrijā noslēdzās Latvijas bruņoto spēku haubiču apkalpošanas speciālistu praktiskā apmācība par tehnikas izmantošanu.


Vienas vienības izmaksas, atkarībā no tās modifikācijas (haubice, uguns vadības vai apmācību platforma), ir no 60 000 līdz 140 000 eiro.

Pašgājējartilērijas sistēmas M109A5Oe A tipa haubice, kas ir agrāko A2 un A3 tipa haubiču modernizētā versija ar 39 kalibra M185 stobru, šobrīd ir arī Austrijas bruņoto spēku arsenālā. Tās šāviena attālums ir 22 kilometri ar standarta munīciju, savukārt ar uzlabotas darbības munīciju šāviena distances attālums ir 30 kilometri. Haubice spēj atklāt uguni minūtes laikā no uzdevuma saņemšanas, kā arī pēc uguns uzdevuma veikšanas 30 sekunžu laikā atstāt uguns pozīciju.

Latvijas rīcībā līdz šim brīdim nebija haubiču, taču bija lielgabali.

Haubice ir artilērijas ieroča veids, kurš paredzēts šaušanai pa mērķiem, kuri neatrodas tiešas redzamības zonā, ir aiz šķēršļiem. Šāviņus izšauj trajektorijās ar stāvu krišanas leņķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!