Foto: Latvijas armija

Jau no jūnija vidus 40 Latvijas karavīru pilda dienesta pienākumus Eiropas Savienības (ES) militārajā operācijā Centrālāfrikas Republikā (CĀR). Bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš un galvenais psihologs Vilnis Čerņavskis ticies ar karavīriem operācijas rajonā, vēsta Aizsardzības ministrijas portāls “Sargs.lv”.

Latvijas karavīru atbildības rajons ir galvaspilsētā. Latvijas karavīri nodrošina dažādu pilsētai stratēģisku objektu apsardzi. Karavīri dienē kristiešu rajonā, turpat blakus ir arī musulmaņu apdzīvotais rajons, kur kristiešiem nav vēlams spert kāju.

"Mūsu karavīri ir optimistiski, viņiem ir ļoti laba vadības grupa, ļoti laba starptautisko operāciju pieredze," portālam norādīja kapelāns Pļaviņš pēc atgriešanās no tālās Āfrikas valsts. "Visvairāk viņiem pietrūkst iespējas atbraukt atvaļinājumos un sazināties ar tuviniekiem, jo internets tiešām ir ļoti lēns, civilie komunikāciju kanāli regulāri tiek bloķēti, saziņa var notikt tikai naktīs un arī tad ne vienmēr. Tieši tāpēc kapelāna un psihologa vizītes liek justies labāk, mēs varam sazināties ar karavīru ģimenēm, palīdzēt, nodot ziņas, uzmundrināt gan karavīrus, gan mājās palicējus."

"Latvijas karavīrus vietējie ļoti labi pieņem, jo mūs nesaista nekādas vēsturiskās attiecības, kā tas ir gadījumā ar francūžiem, kam te ilgstoši bija kolonijas," norādīja bruņoto spēku virskapelāns Pļaviņš. "Viens no labajiem piemēriem bija augustā, kad notika liela mēroga naidīga demonstrācija, kurai pretī bija jāstājas arī mūsu karavīriem, un vietējie viņiem teica – mēs neuzbruksim jums, mēs jūs cienām."

CĀR sazinās franču valodā. "Viens no karavīriem ir iemācījies vietējo valodu, un, izejot patruļā, vietējie ļoti labprāt ar viņu komunicē - tas ir lielisks piemērs, kā sadraudzēties ar vietējiem, uzzināt viņu domas. Valsts iedzīvotāji ir ļoti komunikabli, daudz žestikulē un skaļi runā," sacīja virskapelāns.

Virskapelāns savā vizītē CĀR novērojis, ka viena no lielākajām problēmām valstī ir nabadzība un milzīgais bezdarbs. Cilvēki bieži vien ir spiesti zagt, lai izdzīvotu un u nodrošinātu savu ģimeni ar minimālo iztiku.

Izpildot savus uzdevumus, karavīri mājās atgriezīsies neilgi pēc valsts svētkiem. Latvija nepagarinās dalību ES vadītajā operācijā CĀR.

Jau ziņots, 10.oktobra vakarā Latvijas karavīri CĀR iekļuva apšaudē, neviens necieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!