Foto: Publicitātes attēli

Sestdien Lielās talkas ietvaros visaktīvāk darbu sākuši Latgalē, bet arī daudzviet citur pulcējušies vairāki simti cilvēku, lai kopīgiem spēkiem sakoptu apkārtējo vidi, atsaucoties uz talku vietu atbildīgo sniegto informāciju, portālam "Delfi" pastāstīja Lielās talkas pārstāve Madara Laicāne.

Daudzviet jau savākti simtiem maisu ar atkritumiem, iestādīti simtiem koku un apkoptas visdažādākās publiskās vietas, atzīmē Lielās talkas pārstāve.

Jau no plkst. 9.00 rītā Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzsāka talkošanas aktivitātes Kokmuižas parkā Kocēnos, talkojot kopā ar kolēģiem un bērnu aprūpes centra "Ozoli" bērniem.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis talko Valmieras pusē, kur palīdz salabot estrādes soliņus.

Daudzviet notiek koku stādīšana, piemēram, Čiekurkalnā tiek stādīti ceriņi, bet Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un tās padotības iestāžu darbinieki Lielās talkas laikā stāda ozolus Gaujas nacionālajā parkā – Siguldā pie Gūtmaņalas. Jauno ozolu audze būs simboliska dāvana Latvijas 100 gadu jubilejai.

Talkot sākuši arī diasporas latvieši – pirmie par darbu uzsākšanu ziņo Daugavas Vanagu Vācijā pārstāvji no Dienvidvācijas pilsētas Freiburgas, kur jau 60 gadus atrodas latviešu kultūras centrs "Bērzaine".

Talkā devusies arī jaunākā paaudze, piemēram, Cūkmens Lielās talkas dienā talko kopā ar Jelgavas 2. pamatskolas skolēniem un Jaunsvirlaukas vietējiem iedzīvotājiem Zemgalē, Jelgavas apkārtnē.

Ādažu pusē aktīvi mežus tīra būvkompānija "Arčers" kopā ar NBS karavīriem, sakopjot teritoriju pie Gaujas aizsargdambja Ādažos un turpat esošā Katlapu ceļa apkaimi.

No visām oficiāli pieteiktajām talkas vietām ir tādas, kurās paralēli atkritumu vākšanai notiek labiekārtošanas darbi, bet ap 150 talkās notiek tikai labiekārtošanas darbi bez atkritumu vākšanas, atzīmē Laicāne.

Šobrīd aktīva ir Latgale, par spīti ne tik labvēlīgajiem laika apstākļiem, informē Lielās talkas pārstāve. Aktīvākie novadi, kas ziņo par paveikto - Olaine, Ādaži, Rēzekne. Citus gadus mazāk aktīvā Kurzeme šogad pieteikusi vairāk talku nekā iepriekš un arī devusies palīgā, lai Latvija būtu zaļa, norāda Laicāne.

Jau vēstīts, ka sestdien jau no pulksten 9:00 Latvijā sākās Lielā talka. Oficiāli pieteiktas vairāk nekā 2000 talkošanas vietas visā Latvijā un citviet pasaulē.

Savukārt "Delfi Aculiecinieks" aicina neturēt sveci zem pūra un parādīt "Lielajā talkā" uzietos atradumus, sūtot tos "Delfi" redakcijai izmantojot īpašo pievienošanas pogu vai arī sūtīt uz e-pasta adresi: aculiecinieks@delfi.lv. Gaidīsim bildes par "Lielajā talkā" paveikto un uzieto no visas Eiropas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!