Sestdien Lielās talkas ietvaros visaktīvāk darbu sākuši Latgalē un Vidzemē, kur daudzviet pulcējušies pat teju simts cilvēki, lai kopīgiem spēkiem sakoptu apkārtējo vidi, atsaucoties uz talku vietu atbildīgo sniegto informācija pastāstīja Lielās talkas pārstāve Madara Laicāne.

Kopumā Lielajā talkā iesaistījušies vismaz 48 000 cilvēku, liecina apkopotā informācija par no desmito daļu no oficiālajām talkošanas vietām. Daudzviet aktīva talkošana sākas vien ap pusdienslaiku, tāpēc precīzs talkas dalībnieku skaits būs zināms vien pēc talkas oficiālā laika beigšanās.

Aktīvi esot arī rīdzinieki – sakopšanas darbi jau kopš agra rīta norisinās pie skolām, daudzdzīvokļu mājām un pat pie ASV vēstniecības.

Darbos piedalās arī bērni, un uz talku ne viens vien līdzi paņēmis pat suni.

Sakopšanas un apzaļumošanas talkas ietvaros Lielās Talkas patrons Valsts prezidents Andris Bērziņš kopā ar Valsts prezidenta kancelejas darbiniekiem un viņu ģimenes locekļiem stādīja kokus un košumkrūmus Raunas parkā pie Raunas skolas, portālam "Delfi" norādīja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

Talkot uzsākusi arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma, kura piedalījusies Lielās talkas pasākumā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Ap pusdienas laiku premjere piedalīsies kolu un krūmu stādīšanā pie Siguldas bobsleja un kamaniņu trases par godu sportistiem un viņu sasniegumiem pasaulē. Kopā ar ministru prezidenti Siguldā talkos gan trases direktors Dainis Dukurs, Siguldas domes vadītājs Uģis Mitrevics, skeletonists Martins Dukurs, kā arī citi sportisti.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs, Austrumu izpilddirekcijas izpilddirektors Dmitrijs Pavlovs, domes deputāti un pašvaldības darbinieki Lielās talkas laikā sakopa Daugavas krastmalu pie Mazjumpravmuižas, Ķengaraga promenādes galā, kur šovasar plānots izbūvēt veloceliņa pagarinājumu, pastāstīja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinators Mārtiņš Vilemsons.

Vairāk nekā 100 talcinieki sakopuši vairākus hektārus plašu teritoriju, tostarp arī aptuveni kilometru Daugavas krasta.

Jau pirms sākts darbs, lai īstenotu pārvērtības Lielās Talkas pagalmu konkursā uzvarējušā pagalmā Rīgā Dārza ielā 36/38. Šogad Lielās Talkas Pagalmu sakopšanas kustības ietvaros tiek sakopti un labiekārtoti četri pagalmi – viens Rīgā un trīs reģionos. Ainavu arhitekti kopā ar studentiem palīdzēja iedzīvotājiem atrast piemērotākās idejas pagalma uzlabošanai, sagatavoja labiekārtošanas projektu un kopā ar daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem to sestdien realizēs.

Darbs norisinās ne vien pagalmos un mežos, bet arī industriālos objektos, piemēram, Rīgas Brīvostas pārvalde Lielās Talkas ietvaros sadarbojas ar apkaimju biedrībām, kuras atrodas pie ostas. Viena no tām ir pašā ostā, kur Kundziņsalas biedrība šī gada talkā veic gan sakošanas, bet vides uzlabošanas darbus.

Daudzviet talkošana iesākusies jau vakar, piemēram, 300 Latvija Dzelzceļa darbinieki talkas laikā sliežu malu teritorijās savākuši vecus televizorus, datorus, siltumnīcu rāmjus un plēves.

Jau vēstīts, ka sestdien jau no pulksten Latvijā sākās Lielā talka. Oficiāli pieteiktas vairāk nekā 1500 talkošanas vietas visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!