Foto: Privātais arhīvs

Nezināmi ļaundari atrakuši un izpostījuši vilciena projekta "Rail Baltica" trasē uzieto Pirmā pasaules kara zemnīcu Ķekavas novadā, kuru sabiedrībai tikai 27. jūnijā prezentēja Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta speciālisti.

"Turpinot darbu Ķekavas novadā, braucām mērīt kara laika ierakumus un konstatējām vandālismu. Zemnīcu, kuru plānojām rekomendēt tālākai izpētei, šajās dienās mantrači ir atrakuši un izpostījuši," portālam "Delfi" pastāstīja Latvijas vēstures institūta speciāliste Inga Doniņa.

"Aicinām ar cieņu izturēties pret "Rail Baltica" trasē atklātām Latvijas kultūrvēstures liecībām. Arī turpmāk vēlamies atklāti informēt sabiedrību par darbu norisi "Rail Baltica" trases izveidē. Informācijai jākalpo vērtību radīšanai nevis to postīšanai. Mantkārīgiem racējiem te nav ko darīt! Tas ir mūsu kopējais kultūrvēstures mantojums," turpina "Rail Baltica" ieviesēja Latvijā - Eiropas Dzelzceļa līnijas – sabiedrisko attiecību vadītāja norāda Rita Voronkova.

Kultūrvēsturiskās liecības pētītajā "Rail Baltica" Centrālās daļas posmā attiecas uz 20. gadsimta militāro vēsturi – tās ir Pirmā pasaules kara aizsardzības līnijas pie Ķekaviņas upes, kur latviešu strēlnieki 1916. gadā izcīnīja pirmās lielās kaujas, aizstāvot Rīgu pret vāciešiem.

Krievu un vācu nocietinājuma līnijas iezīmējot tranšeju un zemnīcu sistēmas, bet purvainajā joslā, kas atdalīja karojošās puses, joprojām samānāmas šāviņu izrautās bedres.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!