Foto: F64

Piektdien Saeimas namā barikāžu dalībniekiem, kuri cīnījās par Latvijas neatkarības atjaunošanu, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pasniedza pateicības rakstus, portālu "Delfi" informēja Saeimas preses dienestā.

Pateicības rakstu barikāžu dalībniekam piešķir par 1991.gada janvārī un augustā parādīto drošsirdību, pašaizliedzību un iniciatīvu, par ieguldījumu organizatoriskajā un apgādes darbā, kā arī par barikāžu dalībnieku morālo un materiālo atbalstīšanu. To piešķir tikai personām, kuras nav apbalvotas ar 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi.

"Jūs esat vispatiesākais apliecinājums tam, ko ikviens un tauta kopumā var izdarīt savas tēvzemes labā," pasniedzot pateicības rakstus teikusi Mūrniece, "atmodas laikā mēs bijām sapratuši, ka no ikviena ir atkarīgs, kāda būs mūsu tēvzeme - vai neatkarība būs simboliska, vai mūsu Latvija būs patiesi brīva valsts."

Vienlaikus Mūrniece norādījusi, ka kopš Latvijas atdzimšanas ir izaugusi paaudze, kurai neatkarīga valsts šķiet pati par sevi saprotama.

"Šodien brīžam šķiet pat neticami, ka kopš dienas, kad pieņemta Neatkarības atjaunošanas deklarācija, pagājuši jau 25 gadi. Mums visiem šī satraucošā un spilgtā diena ir palikusi atmiņā," stāstījusi Saeimas priekšsēdētāja, atceroties, ka viņai šī diena saistās ar divkārt uz Sibīriju deportētās vecāsmātes prieka asarām par valsts neatkarības atgūšanu.

Mūrniece paudusi, ka barikāžu laiks vēsturē ir palicis arī kā "cilvēku savstarpējās sapratnes un mīlestības laiks, kura gara stiprums, ticība savai valstij - tas patiesi ir nepārvarams spēks, kuru pretiniekam ir grūti uzveikt''.

"Šodien mums ir jāprot atšķirt patiesās vērtības no meliem, lai pasargātu sevi un savus tuvākos no reizēm pat nemanāmas, bet mērķtiecīgas, ilgstošas mūsu valsts nelabvēļu propagandas, kuru mērķis ir graut mūsu ticību valstij, uzspiest citu gribu, sēt neticību un apjukumu Latvijas iedzīvotāju vidū," uzsvērusi Mūrniece.

Pateicības rakstu pasniegšanas tradīcija tika aizsākta 2013.gada 21.augustā – dienā, kurā pirms 22 gadiem noslēdzās Latvijas Republikas de facto neatkarības atjaunošana.

Vairāk nekā 30 tūkstoši barikāžu dalībnieku jau apbalvoti ar 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi, taču, ņemot vērā aizvien lielo cilvēku interesi godināt un izteikt pateicību par paveikto barikāžu laikā, Barikāžu piemiņas zīmes valde nolēma iedibināt pateicības rakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!