Foto: LETA

Ap 40 cilvēku iepretim Krievijas vēstniecībai pauž atbalstu ieslodzītajai Ukrainas pilotei Nadeždai Savčenko, novēroja aģentūra LETA.

Viņiem rokās ir Ukrainas, Latvijas, kā arī Polijas karogi. Lentītes Ukrainas un Latvijas karoga krāsās atsevišķiem aktīvistiem piespraustas arī pie apģērba. Savukārt Latvijas Ukraiņu kongresa priekšsēdētājam Nikolajam Pavļukam mugurā bija krekls ar uzrakstu "#FreeSavchenko".

Aktīvisti rokās tur plakātus ar uzrakstiem latviešu, krievu, angļu un ukraiņu valodā. Uz plakātiem rakstīts "Brīvību Nadjai Savčenko", "Russia, free Nadja!", "Karš ar Ukrainu - kauns un netikums", "Stop Putin", "Patriots of Ukraine should be free".

Piketētāji izmanto arī skaņu pastiprinošas ierīces, kurās atstāsta notikumu gaitu, kā Krievijā tika sagūstīta Savčenko. Aktīvisti ruporā pieprasīja, lai Krievijas Federācija nekavējoties atbrīvotu Savčenko, uzņemoties saistības atbilstoši starptautiskajiem tiesību aktiem un Minskas sarunās nolemtajam. Attiecīgu iesniegumu aktīvisti sagatavojuši Krievijas vēstniecībai.

Piketētāji skaidroja, ka Krievijai jau sen uzdots Savčenko atbrīvot, tomēr tā vietā valsts arvien nākusi klajā ar kārtējām absurdajām apsūdzībām pret Savčenko.

Piketētāji periodiski izkliedza saukļus latviešu un krievu valodā "Brīvību Savčenko!" un "Slava Ukrainai - varoņiem slava!". Tāpat dalībnieki kopīgi nodziedāja Ukrainas un Latvijas valstu himnas.

Ukraiņu kongresa pārstāve Una Tomiča žurnālistiem atzina, ka organizācijas pārstāvji bija cerējuši uz lielāku iedzīvotāju atsaucību dalībai piketā, tomēr nelielais cilvēku skaits varētu būt skaidrojams ar to, ka pasākums notiek darbadienā. Sākotnēji pie vēstniecības pulcējās ap 15 cilvēku, bet pusstundas laikā tas dubultojās.

Tomiča skaidroja, ka pasākuma mērķis ir psiholoģiska atbalsta paušana.

Piketa sākumā aktīvisti kopīgi izsauca saukli "Slava Ukrainai!".

Jau ziņots, ka biedrība "Latvijas Ukraiņu kongress" ceturtdien aicināja ikvienu piedalīties ieslodzītās Ukrainas Gaisa spēku pilotes Nadeždas Savčenko un Ukrainas atbalsta akcijā Rīgā, iepretī Krievijas Federācijas vēstniecībai, Antonijas ielā 2.

Kā informēja biedrībā, atbalsta akcija notiks ceturtdien, kad Krievijas Rostovas apgabala tiesā ir nozīmēta tiesas sēde Savčenko lietā.

Latvijas Ukraiņu kongress pauž nožēlu, ka "Savčenko un vairāki citi Ukrainas pilsoņi, kuriem ir izvirzītas absurdas apsūdzības, joprojām atrodas nebrīvē Krievijā, neraugoties uz starptautiskās sabiedrības šādas Krievijas rīcības asu nosodījumu".

Jau ziņots, ka Savčenko tiesāšana slēgtā režīmā sāksies 30.jūlijā.

Maskava 34 gadus veco Savčenko vaino divu Krievijas žurnālistu nāvē pagājušajā vasarā Ukrainas austrumos, pret viņu ierosināta arī krimināllieta par nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Savčenko savu vainu noliedz, un decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!