Foto: DELFI Aculiecinieks
Ceļoties ūdens līmenim, applūduši un no ārpasaules nošķirti Nīcgales un Aizupes ciemi Sventes pagastā, kā arī Ribaku ciems Līksnas pagastā, portālam "Delfi" pastāstīja šo pagastu vadītāji. Saskaņā ar "Latvijas Valsts ceļu" informāciju Daugavpils novadā slēgti jau divi ceļu posmi.

Satiksme slēgta autoceļa Ilūkste–Urbanišķi–Daugavpils (V711) 8. kilometrā pie mājām "Atraitnītes". Savukārt "Delfi" lasītājs Juris Makovejevs nobildējis applūdušo ceļu Dunavas pagasta Ružos (raksta titulbildē).

Otrdienas pēcpusdienā Ilūkstes novadā applūdis un slēgts satiksmei autoceļa Ilūkste–Pārceltuve (V718) posms Daugavas galā (1,2-3,6. kilometrā). Šo slēgto posmu nav iespējams apbraukt pa kādu citu ceļu.

Portāls "Delfi" ar Sventes pagasta pārvaldes vadītāju Brigitu Vasiļevsku sazinājās īsi pēc pulksten 9, kad viņa gatavojās izbraukt uz Nīcgales ciemu, lai aplūkotu palu radīto situāciju. Sazvanīta pēc pulksten 10 Vasiļevska apliecināja, ka ciemam piebraukt vairs nav iespējams.

"Aiz Plikākalna ciema novadgrāvis ir pārplūdis un tālāk uz pašu Nīcgales ciemu tikt vairs nevar. Nebijām aizbraukuši no Ilūkstes puses, bet domājam, ka tur ir tas pats," sacīja Vasiļevska.

Evakuācijas izsludināšana gan šobrīd nav aktuāla, pastāstīja Sventes pagasta vadītāja. "[Nīcgales ciemā] dzīvo tikai pāris cilvēki divās apdzīvotās mājās. Arī Aizupes ciems ir nošķirts no ārpasaules – tur ir piecas mājas, bet apdzīvotas ir tikai divas."

Foto: Līksnas pagasta pārvalde - skats uz Ribaku ciemu

Tikmēr applūdis ir arī Līksnas pagasta ceļš Aužguļāni – Ribaki, pastāstīja pagasta pārvaldes vadītāja Biruta Ozoliņa. "Šis ceļš būs krietni bojāts, jo pie caurtekas jau redzam izskalojumus. Ribaku ciemā no vienas puses ir iespēja braukt ar laivu, lai tiktu līdz ceļam," skaidroja Ozoliņa.

Foto: Līksnas pagasta pārvalde - autoceļš Aužguļāni-Ribaki

"No Daugavpils līdz Ribaku ciemam ūdens līmenis ir būtiski pacēlies. Ledus nav šajā posmā, bet no Ribakiem uz Rīgas pusi tālāk visur ir ledus. Tomēr lēnām notiek kaut kāda kustība," stāstīja pagasta vadītāja, piebilstot, ka precīzu ūdens līmeņa kāpumu ir grūti pateikt, jo situācija strauji mainās.

Arī Ribaku ciemā cilvēku evakuācija nav aktuāla. "Ribaku ciemā viens skolnieks dzīvo pilsētā pie tantes un uz skolu brauks no turienes. Otra meitenīte, kura mācās pirmsskolas iestādē, vēl var tikt no mājām. Evakuācija nav nepieciešama. Arī dārzkopību biedrībās Ļubastē un Kooperatorā es tikos ar pastāvīgajiem iedzīvotājiem. Viņi ir informēti, un evakuācija šobrīd nav nepieciešama," skaidroja Līksnas pagasta vadītāja.

Nīcgales pagastā pie Līksnas pagasta robežas ledus ir nedaudz pakustējies, bet šobrīd stāv uz vietas portālam "Delfi" pastāstīja Nīcgales pagasta pārvaldes vadītājs Pēteris Stikāns. Savukārt pret Nīcgales saliņu ir ūdens klajums, bet ledus stāv un nav kustējies.

"Nīcgales pagastā uz Daugavas krasta ir tikai viena māja, kura nekad nav bijusi appludināta. Protams, lielos plūdos tā ir noslēgta no ārpasaules un cilvēkiem jāpārvietojas ar laivu, bet tādu plūdu sen nav bijis un arī šogad neprognozējam," skaidroja Stikāns.

Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts aģentūrai LETA norāda, ka, salīdzinot ar pirmdienu, situācija Daugavpils apkaimē nav būtiski mainījusies. Ūdens līmenis pamazām turpina celties, ledus sablīvējumi lejpus Nīcgalei pagaidām nav izkustējušies, dārzkopības kooperatīvos sākušas applūst dārza mājiņas.

Otrdien pulksten 10.30 ūdenslīmenis Daugavā pie Daugavpils sasniedza 6,1 metru virs novērojumu stacijas nulles atzīmes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija. Tas ir par 60 centimetriem mazāk nekā pirmdienas rītā, kad ūdens līmenis sasniedza 6,7 metru atzīmi.

Foto: Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs

Ledus sablīvējumi un sastrēgumi Daugavā stiepjas daudzu kilometru garumā no Daugavpils līdz Pļaviņām, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra iegūtie dati no Eiropas Kosmosa aģentūras pavadoņa "Sentinel-1".

Lielākie sastrēgumi konstatēti posmā no Daugavpils līdz Līvānu novada sākumam. Jersikas un Līvānu pusē upē ir salīdzinoši maz ledus, nākamais lielākais sastrēgums novērots lejpus Jēkabpils un līdz Pļaviņām.

Dati iegūti par pirmdienu. Iespējams, patlaban ledus sablīvējumi ir pavirzījušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!