Foto: Reuters/Scanpix

Sestdien, 20. septembrī, Valsts prezidents Andris Bērziņš ticies ar pāvestu Francisku un Vatikāna valsts sekretāru (premjeru), kardinālu Pjetro Parolinu.

Andris Bērziņš devās oficiālā vizītē uz Vatikānu, lai akcentētu Latvijas un Svētā Krēsla labās attiecības, kā arī, lai oficiāli uzaicinātu pāvestu un valsts sekretāru apmeklēt Latviju 2015. gadā, kad Latvijā un Igaunijā apritētu 800 gadu kopš kristīgās ticības izplatīšanās šajās teritorijās.

Kā norāda Vatikāna pārstāvji, tikšanās noritējusi "sirsnīgā atmosfērā". Valsts prezidenta un Vatikāna vadītāju sarunās Valsts prezidents iepazīstināja pāvestu un valsts sekretāru ar Latvijas prezidentūras prioritātēm Eiropas Savienībā, kas fokusēsies uz drošību Eiropā, bet viens no svarīgākajiem sarunas punktiem bija Ukrainas krīze. Abas puses bija vienisprātis, ka politiskā situācija un konflikti ir jāatrisina dialoga ceļā.

Izklāstot situāciju Latvijā, Valsts prezidents īpaši izcēla Latvijas ekumenisma stiprās tradīcijas un kristīgo konfesiju regulāro sadarbību, kas Latviju izvirza kā sava veida paraugu kristiešu savstarpējai sapratnei un tolerancei salīdzinoši nelielā un daudzkonfesionāla valstī, informē prezidenta preses dienests.

Prezidents sarunā ar pāvestu Francisku minēja arī Aglonas bazilikas 15.augusta svētku nozīmību ne tikai Latvijas kristiešu vidū, bet arī to plašo starptautisko rezonansi.

"Valsts un baznīcas attiecības Latvijā ir ļoti labas," uzsvēra Valsts prezidents, piebilstot, ka Latvija var būt gan paraugs, gan tilts šādas sapratnes nostiprināšanai.

Pārrunājot Latvijas šī brīža lielākos izaicinājumus un uzdevumus, Valsts prezidents izklāstīja situāciju saistībā ar joprojām pastāvošajiem emigrācijas draudiem Latvijai, kā arī savu redzējumu par tās risinājumu, arvien vairāk ieguldot izglītībā.

Svētais Krēsls bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas Republikas neatkarību pēc tās nodibināšanas 1918.gadā. Svētais Krēsls nekad nav atzinis Baltijas valstu inkorporāciju PSRS sastāvā, informē prezidenta preses dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!