Sestdien Purvciemā, laukumā pie tirdzniecības centra "Minskas centrs", biedrība "Dzīvnieku brīvība" rīkoja protesta akciju pret dzīvnieku izmantošanu cirkā, kurā pulcējās vairāk nekā septiņdesmit cilvēku.

Kā portālam "Delfi" skaidroja kāds aculiecinieks, cirks mūziku bija uzgriezis tik skaļi, ka protestētājus nemaz nevarēja dzirdēt.

"Cirks sagriezis tizlu mūziku tik skaļi, ka apkārtējās mājās ļaudis nespēj dzirdēt savas domas," portālam "Delfi" stāstīja aculiecinieks.

''Ceļojošā cirka “Zoo impērija” pārstāvji centās traucēt protestu norisei, nelikumīgi atskaņojot dārdoši skaļu popmūziku, tādējādi izsaucot arī apkārtnes iedzīvotāju sūdzības," portālam "Delfi" norādīja biedrības “Dzīvnieku brīvība” pārstāvji.

"Lai neļautu apmeklētājiem saklausīt protestētāju megafonā pausto informāciju par dzīvnieku dzīves apstākļiem cirkā, “Zoo impērijas” pārstāvji nelikumīgi traucēja piketa norisi, atskaņojot dārdoši skaļu deju mūziku," stāsta biedrības pārstāvji,"par šo cirka darbinieku nelikumīgo rīcību pašvaldības policija sastādīja administratīvā pārkāpuma protokolu".

Tāpat biedrības pārstāvji norādīja, ka cirka pārstāvji tieši pie piketētājiem novietoja un darbināja dīzeļdegvielas ģeneratoru, cenšoties ar tā skaļo troksni un izplūdes gāzēm kaitēt protestētāju pašsajūtai un veselībai. Savukārt cirka darbinieki nespēja paskaidrot ģeneratora darbināšanas mērķi, bet atteicās to izslēgt. Vairāki piketētāji arī ziņoja par agresīvu attieksmi no cirka apsardzes puses.

Jau ziņots, ka piketi notiks pirms ceļojošā cirka "Zoo impērija" izrādēm, kurās tiek izmantoti vairāk nekā 30 dzīvnieki, tajā skaitā brūnie lāči, Nīlas krokodils, degunlācīši un rozā pelikāni.

“Ceļojošos cirkos dzīvnieki tiek turēti ļoti sliktos apstākļos un ir pakļauti nepārtauktam stresam pārvadājumu laikā. Mēs saņemam satrauktu apkārtnes iedzīvotāju vēstules par to, ka šobrīd “Zoo impērijas” dzīvnieki salā tiek turēti šauros metāla krātiņos uz plika asfalta. Abi lāči dzīvo niecīga izmēra sprostos furgona piekabē,” portālam "Delfi" norādīja biedrības “Dzīvnieku brīvība” valdes locekle Katrīna Krīgere. “Šāda izklaide, kas ir nesaraujami saistīta ar dzīvnieku ciešanām, neatbilst mūsdienīgas sabiedrības vērtībām.”

“Zoo Impērija” ir ceļojošais cirks no Ukrainas, kurš šogad paspējis apceļot Jelgavu, Daugavpili, Liepāju un daudzas citas Latvijas pilsētas. Šajā laikā cirks jau paspējis saņemt daudzkārtēju kritiku no Latvijas iedzīvotājiem par apšaubāmu izturēšanos pret cirka dzīvniekiem. Cirks tiek kritizēts gan par dzīvnieku fizisku iespaidošanu izrāžu laikā, gan par sliktajiem dzīvnieku turēšanas apstākļiem.

Vēstīts, ka plašu sabiedrības sašutumu nesen izraisījis atgadījums ar “Zoo impērijas” izrādēs izmantoto krokodilu, kuram priekšnesuma laikā mute ir aizlīmēta ar līmlenti, ko dresētājs demonstratīvi noplēš skatītāju priekšā.

Ņemot vērā zinātnieku un veterinārārstu atzinumus par dzīvnieku labturības problēmām cirkos, daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkos jau ir aizliegta. Nesen Latvijas Republikas Pārtikas un veterinārais dienests ir rosinājis veikt izmaiņas Dzīvnieku aizsardzības likumā un noteikt aizliegumu izmantot cirkos savvaļas sugu dzīvniekus. Zemkopības ministrija veido darba grupu likumprojekta izstrādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!