Foto: Valta Klints
Protestējot pret Rīgas cirka ieilgušo sadarbību ar cietsirdībā pret dzīvniekiem pieķerto pērtiķu dresētāju Natāliju Berežko un iestājoties par cilvēcīgu cirku, šajā nedēļas nogalē norisinājās protesta akcijas pie Rīgas cirka, portālu "Delfi" informēja biedrība "Dzīvnieku brīvība".

Piketi notiek pirms Rīgas cirka jaunās programmas "Trīs burvju ūdens lāses" izrādēm, kurās atkal uzstājas bēdīgi slavenā pērtiķu dresētāja Natālija Berežko un tiek izmantoti savvaļā sagūstīti lāči, norādīja biedrības pārstāvji.

"Skumji, ka pat Ziemassvētkos – ģimenes un saticības svētkos – Rīgas cirks turpina algot vardarbīgu dresētāju, kura nesen pieķerta nežēlīgi un sistemātiski piekaujot tos pašus pērtiķīšus, ar kuriem viņa šobrīd uzstājas Rīgas cirkā," apgalvo "Dzīvnieku brīvības" valdes locekle Katrīna Krīgere. "Cilvēkiem nav pieņemama cietsirdība pret dzīvniekiem, ko apslēptu zem svētku dekorācijām un jautras mūzikas, skatītājiem cenšas pārdot Rīgas cirks."

Jau ziņots, ka Latvijā par dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirkā iestājas arī sabiedrībā pazīstami inteliģences pārstāvji, paužot savu viedokli kustības "Par cilvēcīgu cirku" tīmekļa vietnē "par-cilvecigu-cirku.lv". Tajā ikviens var parakstīties pret dzīvnieku izmantošanu cirkā un aicināt Kultūras ministriju reformēt tās pakļautībā esošo kultūrvēsturiski nozīmīgo iestādi VSIA "Rīgas cirks" tādā veidā, lai tajā netiktu ieslodzītas un paverdzinātas dzīvas būtnes.

Tāpat vēstīts, ka šī gada oktobrī LTV1 raidījums "Kultūršoks" atklāja, ka Rīgas cirks algo dresētāju Natāliju Berežko, kuras cietsirdīgā izturēšanās pret dzīvniekiem pirms dažiem gadiem ir fiksēta šokējošos video materiālos. Lai gan Natālijas Berežko dzīvnieku dresūras metodes ir raisījušas plašu Latvijas sabiedrības sašutumu un protestus, VSIA "Rīgas cirks" neredz problēmu sadarbībā ar šo dresētāju, atsakās to pārtraukt un tagad nolīdzis viņu arī jaunajā Ziemassvētku programmā "Trīs burvju ūdens lāses".

Ņemot vērā zinātnieku un veterinārārstu atzinumus par nenovēršamām dzīvnieku labturības problēmām cirkos, daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkos jau ir aizliegta. Arī Latvijā ir uzsākti pirmie soļi ceļā uz savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirkos – Pārtikas un veterinārais dienests ir rosinājis veikt attiecīgas izmaiņas Dzīvnieku aizsardzības likumā un Zemkopības ministrija ir izveidojusi darba grupu likuma grozījumu izstrādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!