Ceturtdien pie Saeimas nama notika protesta akcija pret likumprojektu "Grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā'', kas paredz noteikt, ka olšūnas ziedot būs ļauts vien sievietēm, kuras ir dzemdējušas.

Portāls "Delfi" novēroja, ka piketā piedalījās vismaz 100 dalībnieku - gan sievietes, gan vīrieši. Feministu foruma dalībniece Lolita Tomsone pauda pārsteigumu par dalībnieku skaitu un atzina, ka necerēja uz tik plašu atsaucību.

Uzrunātie protestētāji pauda pārliecību, ka protesta iemesls ir pašsaprotams - iecerētie grozījumi ir klajš sieviešu tiesību pārkāpums.

Kada protestētāja bija ieradusies ar bērnu ratiņiem un sauca: "Mana ola, manas tiesības!" Deputāts Artuss Kaimiņš uz viņas saucienu: "Visām olām vienādas tiesības", atbildēja: "Dari, ko gribi!"

Likumprojektu ceturtdien paredzēts skatīt Saeimā.

Protesta akcijā ''Feministu Foruma'' dalībnieki pieprasīs Saeimu neatbalstīt likumprojektu 3. lasījumā un noteikt jaunu priekšlikumu iesniegšanas termiņu lai varētu veikt grozījumus 2. lasījumā atbalstītājā likumprojekta 17. panta pirmās daļas redakcijā.

Aktīvisti mudina deputātus, kurus satrauc olšūnu ziedošanas procedūras iespējamie riski, procedūru neaizliegt, bet gan nodrošināt, ka sievietes-donores riskus apzinās un var pieņemt lēmumu saskaņā ar savām interesēm. ''Lai gan iespējams, grozījumu izstrādātājus un deputātus neinteresē sieviešu veselība un tautas ataudze. Varbūt izdevīgāk tās ievest no kaimiņvalstīm, varbūt jau kādam padusē jau ir lielisks biznesa plāns? Jo samazinot potenciālo olšūnu donoru skaitu par 30-40 procentiem, iztrūkums būs jāaizpilda pa citiem ceļiem,'' teikts paziņojumā. ''Ja deputātus satrauc, ka olšūnas tiks ziedotas par daudz vai par biežu, risinājums ir reproduktīvā materiāla ziedotāju vienota datu bāze. Kāpēc Latvijā pirmais risinājums ir aizliegt, nevis skaidrot?"

Kā vēstīs, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti aizvadītajā nedēļā nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā trešajā galīgajā lasījumā likuma grozījumus, kas paredz atcelt aizliegumu Latvijā importēt un eksportēt donoru dzimumšūnas, pavēstīja Saeimas Preses dienestā, vienlaikus paredzot, ka dzimumšūnas var ziedot tikai dzemdējusi sieviete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!