Foto: Saeimas administrācija

Saeimā ceturtdien, 25. janvārī, norisinās ikgadējās ārpolitikas debates, kurās deputātiem par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos ziņo ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Uzrunas laikā ministrs sacīja, ka Krievija mums ir tuva ģeogrāfiski, taču vērtību ziņā – ļoti tālu.

Tikmēr Jānis Dombrava (NA), pārstāvot frakcijas viedokli, sacīja, ka laikā, kad Eiropas sastopas ar daudziem izaicinājumiem, tostarp kreiso un tradicionālo vērtību sadursmi, latviešiem ir jārīkojas gudri, "lai nodrošinātu mūsu tautas, valodas un kultūras attīstību cauri gadsimtiem".

Savukārt Sergejs Potapkins (S), pārstāvot "Saskaņas" frakcijas viedokli, uzsvēra, ka Eiropas Savienība vairs nav tā valstu sadraudzība, kurā Latvija iestājās 2004. gadā.

Portāls "Delfi" piedāvā ceturtdienas debašu teksta un video tiešraidi.

Apspriežot ārlietu ministra ziņojumu, katrs deputāts saskaņā ar Saeimas kārtības rulli debatēs var runāt desmit minūtes pirmoreiz un piecas minūtes otro reizi.

Saeimas kārtības rullis noteic, ka ārlietu ministram ne vēlāk kā 16. janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā. Šajā ziņojumā jāietver arī informācija par darbību ES jautājumos.

Saeimas Ārlietu komisija un Eiropas lietu komisija ziņojumu izskatīja kopsēdē 23. novembrī.

Pirmās Saeimas debates par Latvijas ārpolitikas jautājumiem notika 2011.gada 27.janvārī. Ja nav priekšlikumu vai prasību par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, ārlietu debates tiek rīkotas Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas dienai (26.janvārim) tuvākajā Saeimas sēdē.

Saeimas sēde, kurā iekļauts Ārlietu ministra ziņojums par paveikto un iecerēto valsts ārpolitikā, 25. janvārī sākās pulksten 9.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!