Foto: Publicitātes foto

Trešdien, 27. septembrī, ielikts Latvijas Universitātes (LU) Zinātņu mājas pamatakmens, kas būs otrā no plānotajām trim studiju un pētniecības ēkām LU Akadēmiskajā centrā Torņakalnā, portālu "Delfi" informē LU.

Zinātņu mājas būvniecībā un ierīkošanā investēs 38 miljonus eiro. 79% segs Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējums, 14% finansēs valsts, bet 7% – LU. Celtniecību plānots pabeigt nākamā gada rudenī.

Zinātņu mājā atradīsies Fizikas un matemātikas fakultāte, kā arī Medicīnas fakultāte. Izbūvēs 78 zinātniskās un mācību laboratorijas, piemēram, telpu bez mikrobiem jeb laboratoriju ar piesārņojuma kontroli, kā arī 23 auditorijas un semināru telpas. Kopumā ēka varēs uzņemt 2000 studentus, un tajā paredzētas 430 darba vietas zinātniekiem un mācībspēkiem.

Ēkas septiņos stāvos būs izvietots lāzercentrs, medicīnas muzejs, kā arī seši institūti – Astronomijas, Ģeodēzijas un ģeoinformātikas, Fizikas, Atomfizikas un spektroskopijas, Materiālu mehānikas, Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas. Zinātņu māja atradīsies blakus 2015. gadā atklātajai Dabas mājai – abas ēkas būs savienotas ar siltinātu pāreju.

Kopumā līdz 2020. gadam LU Akadēmiskā centra izveidē plānots ieguldīt līdz 90 miljoniem eiro. Uzdevuma izpildei LU piesaistījusi arī Eiropas Investīciju bankas līdzekļus 30 miljonu eiro apmērā, ko ieguldīs trešās ēkas – Rakstu mājas – būvniecībā un aprīkošanā. To paredzēts uzbūvēt līdz 2020. gada izskaņai.

Par godu būvniecības uzsākšanai ēkas pamatos guldīja kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Svinīgajā notikumā piedalījās Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V), Eiropas Investīciju bankas Ziemeļeiropas un Baltijas direktore Sandrine Kroseta, Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka, ēkas būvnieka "LNK Industries Group"pārstāvis Davids Lipkins un LU rektors Indriķis Muižnieks.

"LU jau kopš tās dibināšanas turpina nemitīgu attīstību, un šis ir nākamais posms, kas nesīs vēsturiskas pārmaiņas ne tikai augstskolai, bet arī visai Latvijai. Turpmāk varēsim studentiem nodrošināt vēl plašākas iespējas jaunu zināšanu apguvē, kā arī piesaistīt vēl vairāk ārzemju studentus un zinātniekus. Akadēmiskais centrs būs atvērta vide, kur dzimt jaunradei, sadarbībai, zināšanām, zinātnei un nākotnes spožākajiem prātiem," pauda LU rektors Muižnieks.

LU 13 fakultātes bija izvietotas deviņās dažādās adresēs Rīgā, taču 2021. gadā lielākā daļa Universitātes infrastruktūras būs pārvietota uz Akadēmisko centru Torņakalnā, skaidro LU. Tajā atradīsies Dabas māja, kas darbojas kopš 2015. gada, Zinātņu māja, Rakstu māja, Tehnoloģiju centrs, dienesta viesnīcas un apartamenti, kā arī sporta infrastruktūra. Kopējā LU Akadēmiskā centra teritorija plānota 45 448 kvadrātmetru platībā.

Vēstīts, ka LU Dabaszinātņu ēka atzīta par šā gada ilgtspējīgāko ēku konkursā "Ilgtspējīgākā ēka un projekts 2017".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!