Foto: LETA
Ceturtdien, sākot gājienu, lai aktualizētu sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības nozīmi Latvijā, pie Saeimas pulcējās vairāk nekā simts cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Pie Saeimas ar plakātiem rokās, lai aktualizētu šī gada gājiena galveno tēmu - vardarbība pret sievieti - pulcējās visu vecumu sievietes, vīrieši un bērni.

Cilvēkiem rokās bija plakāti ar tādiem saukļiem kā "Stulbi likumi kropļo sabiedrību", "Es neesmu vīrieša riba, mana riba nav boksa maiss", "Feminisms lamu vārds, vardarbība norma?", "#metoo", "Līdztiesība nāk par labu visiem dzimumiem", "Nē upuru vainošanai", "Roku rokā pret vardarbību", "Sievietes var pašas lemt" un "Sievietes vieta ir revolūcijā", kā arī daudzi citi saukļi, kuros bija vērojams plašs tematu loks, tostarp aktuālas tēmas - plānotais olšūnu ziedošanas aizliegums nedzemdējušām sievietēm un politiķu vidū strīdus radījušais jautājums par Stambulas konvencijas ratificēšanu.

Gājiena dalībniekus pie Saeimas uzrunāja biedrības "Centrs Marta" vadītāja Iluta Lāce, kura skaidroja, ka gājiena mērķis ir likt likumdevējiem aizdomāties par sieviešu tiesību nozīmi Latvijā. "Mēs pieprasām ieklausīties sieviešu stāstos, iestāties par sieviešu drošību, ratificēt Stambulas konvenciju un izturēties pret sievietēm ar cieņu," sacīja Lāce.

Viņa norādīja, ka svarīgi arī beigt vainot vardarbībā cietušās sievietes, tostarp vardarbības provocēšanā.

Dalībnieki gājienā devās saukli: "Ļaujiet sievietēm lemt!"

Kā iepriekš informēja gājiena rīkotāji, tā galvenais uzdevums šogad ir vērst uzmanību uz varmācību pret sievietēm, tādēļ gājiena dalībnieki aicināti apģērbā izmantot sarkano vai rozā krāsu.

"Lai arī Latvijā sieviešu līdztiesībā pēdējos gados vērojams progress, un, salīdzinot ar daudzām citām valstīm, sievietēm Latvijā dota ievērojama brīvība, piemēram, ģērbties, kā vēlas, strādāt, ieņemt vadošus amatus, vadīt automašīnu un brīvi izteikties, mēs nedrīkstam apstāties pie sasniegtā, jo sievietes Latvijā ir pelnījušas daudz vairāk," norādīts gājiena rīkotāju paziņojumā.

Gājiena organizatori vērš uzmanību, ka katru gadu piecas sievietes Latvijā noslepkavo viņu dzīvesbiedri. Gandrīz katrs Latvijas sabiedrības loceklis personīgi pazīst vardarbības upuri, kas visbiežāk ir sieviete. Šis rādītājs ir augstākais Eiropas Savienībā (ES).

Vienlaikus organizatori met akmeni politiķu dārziņā, kas ne tikai kavējas ratificēt Stambulas konvenciju, bet arī mēģina aizliegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas, kā arī apturēta Kopdzīves likuma iniciatīva.

"8. martam nav jābūt vienīgajai dienai, kad darba vietā, kur sievietēm salīdzinoši maksā mazāk nekā viņu kolēģiem – vīriešiem, par viņām atceras ar kūku un tulpi. Tai nav jābūt vienīgajai dienai, kad nevērīgi vai pat vardarbīgi dzīvesbiedri atceras uzdāvināt neļķes, lai tādā veidā atlīdzinātu par nevienmērīgu pienākumu sadalījumu ģimenē, kur sievietes nostrādā "otro maiņu" tīrot, mazgājot, taisot ēst un rūpējoties par bērniem," norādījuši gājiena organizatori. "8. marts ir diena, kad visai sabiedrībai kopumā vajadzētu domāt par to, kā padarīt mūsu sabiedrību līdztiesīgāku."

Ziņots, ka Latvija ir viena no ES dalībvalstīm, kurā vardarbība pret sievietēm un vardarbība ģimenē ir īpaši izplatīta.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas apkopoto informāciju no partnera vardarbības vismaz reizi dzīvē ir cietusi katra trešā sieviete, katrā otrajā sievietes slepkavībā Latvijā ir vainojams tuvinieks, bet katram trešajam vardarbības upuris dzīvo kaimiņos.

Saskaņā ar "Eirobarametra" 2016. gada ziņojumu Latvija ir vienīgā valsts ES, kur vairāk nekā trešdaļa cilvēku (36%) zina kādu cilvēku, kas ir cietis no vardarbības.

Visā Eiropā ir vērojama tolerance pret vardarbību un upura vainošana notikušajā – 17% cilvēku uzskata, ka seksuālu vardarbību un izvarošanu izprovocē pats upuris. Runājot par vardarbību vispār, ne tikai seksuālu vardarbību, Latvijā upura vainošana notikušajā ir krietni izplatītāka nekā citur Eiropā. Latvija ir vienīgā valsts ES, kur vairāk nekā puse cilvēku (57%) piekrīt tam, ka vardarbību izprovocē upuris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!