Foto: liepajniekiem.lv. Foto: Ģirts Gertsons

Ceturtdien, 27.jūlijā, ceļā no Liepājas sv. Jāzepa katedrāles uz Aglonu devās svētceļnieki, lai augusta vidū piedalītos Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos, vēsta portāls "liepajniekiem.lv".

Īsa kopīgā lūgšana notika sv. Jāzepa katedrālē, kur tālā ceļā mērotāji saņēma bīskapa Viktora Stulpina svētību. "Pirmais dievkalpojums mums šogad būs Grobiņā," portālam sacīja priesteris Mariušs Kempa. Maršruts jau zināms un pārbaudīts, taču priesteris teica, ka katru gadu ir kaut kas jauns, jo ir cits gads, cita tēma: "Mēs ejam ar Dieva svētību. Ir jauni dalībnieki, ir svētceļnieki, kuri allaž iet kopā ar mums."

Ceļš no Liepājas līdz Aglonai ir garākais, ko mēro Latvijas svētceļnieki. Un liepājniekiem allaž pievienojas cilvēki no citām Latvijas vietām, atgādina "liepajniekiem.lv".

Liepājnieku grupa Aglonā nonāks 13.augustā, un pa ceļam viņiem var pievienoties citi dalībnieki.

Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki ir vieni no gada lielākajiem Marijai veltītajiem svētkiem. Tradicionāli Latvijā šie reliģiskie svētki visplašāk tiek svinēti Aglonas bazilikā, kurp katru gadu kājām dodas svētceļnieku grupas no Latvijas un citām valstīm. Svētku galvenajā dievkalpojumā 15. augustā tradicionāli piedalās arī augstākās valsts amatpersonas.

Dievmātes debesīs uzņemšanas svētki ir vissenākie Jaunavai Marijai veltītie svētki. Austrumu baznīcā šos svētkus svinēja jau ap 450. gadu, bet Francijā tie tika svinēti jau 6.gadsimtā. Latvijas teritorijā šo tradīciju aizsāka dominikāņu mūku ordenis, kas 1700. gadā uzbūvēja tagadējās Aglonas bazilikas priekšteci – koka dievnamu – un sāka īpašā veidā godināt dievmāti.

Aglonas bazilika jau sen kļuvusi par vienu no nozīmīgākajām svētvietām ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā. Aglonā pulcējas garīgā ceļa meklējumos esoši cilvēki no daudzām pasaules valstīm.

Šie svētki katru gadu pulcē tūkstošiem katoļu un citu konfesiju ticīgo. Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki atzīti par valsts nozīmes pasākumu, kam tiek piešķirti līdzekļi arī no valsts budžeta.

Pērn valdība atbalstīja 134 102 eiro piešķiršanu Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku rīkošanai un nodrošināšanai Aglonā 2017. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!