Foto: Publicitātes attēli
Svinīgā ceremonijā nosaukti laureāti vienam no augstākajiem Latvijas informācijas tehnoloģijas (IT) nozares apbalvojumiem – Eižena Āriņa balvai datorikā 2016.

Par nozīmīgu teorētisku un praktisku ieguldījumu Latvijas datorzinātnes attīstībā balvas, kuras pasniedz pasniedz "Exigen Services Latvia", Latvijas Zinātņu akadēmija un Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonds, saņēma attiecīgi Dr.habil.math. Aivars Lorencs un Dr.h.c. Valdis Lokenbahs.

Kategorijā par teorētisku ieguldījumu Latvijas datorzinātnes attīstībā balvu saņēmis Dr.habil.math. Aivars Lorencs, kurš devis lielu ieguldījumu datorzinātnes teorijas attīstībai Latvijā, izstrādājot teorētiskos pamatus tēlu pazīšanas, objektu klasifikācijas, kriptogrāfijas, signālu un attēlu apstrādes risināšanai, portālu "Delfi" informēja "Exigen Services Latvia" pārstāvji.

Šajā kategorijā atzinības rakstu saņēmis arī Dr. habil. Sc. ing., Prof. Jurijs Merkurjevs, kura vadībā izstrādāti efektīvi risinājumi modelēšanas un simulēšanas tehnoloģiju pielietošanā, kā arī simulēšanas integrācijā, kas ļauj izmantot simulēšanas metodoloģiju tautsaimniecībā.

Kategorijā par praktisku ieguldījumu IT jomā Eižena Āriņa balvu datorikā saņēmis Dr.h.c. Valdis Lokenbahs, kurš ir viens no Latvijas IT nozares celmlaužiem.

"Viņš radījis simtiem IT nozares darba vietu Latvijā un ar savu profesionālo darbību veicinājis Latvijas eksporta attīstību, tostarp bijis vairāku Latvijā nozīmīgu IT organizāciju dibinātājs – LIKTA, RITI," norāda pasākuma organizētāji.

Atzinības rakstus saņēma Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas lektors Sergejs Kodors par izstrādāto IT risinājumu automātiskai lāzerskenēšanas datu apstrādei valsts mērogā, LR Aizsardzības ministrijas vecākais eksperts Kirils Solovjovs, kura vadībā izstrādāts pirmais regulējums Latvijā, kas nosaka vienotus informācijas un komunikācijas tehnoloģiju drošības standartus valsts un pašvaldību iestādēm.

Tāpat atzinības rakstu ieguva "Lattelecom" produktu attīstības daļas direktors Edgars Strods, kura vadībā izveidots Latvijā lielākais publiskā bezvadu interneta tīkls, bet par Priekuļu tehnikumā izveidoto un attīstīto tehnoloģisko vidi IT jomā sveikti tika Andrejs Rampāns, Aleksandrs Ļubinskis un Juris Joksts (Priekuļu tehnikuma IT grupa).

Latvijas datorzinātnes pamatlicēja profesora Eižena Āriņa balva datorikā tiek pasniegta Latvijas IT nozares profesionāļiem un zinātniekiem par ieguldījumu Latvijas informātikas attīstībā. Tas ir augstākais individuālo sasniegumu novērtējums Latvijas IT nozarē. Balva tiek piešķirta kopš 2000. gada, un to var iegūt vienu reizi mūžā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!