Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 15. decembrī, "Swedbank" centrālajā ēkā Rīgā, Balasta dambī 15, atklāts lielākai puzurs Latvijā, kurš sver teju septiņus kilogramus, portālu "Delfi" informēja bankas "Swedbank" pārstāve Kristīne Jakubovska.

Puzura autore, tradicionālo amatu meistare Ausma Spalviņa, norāda: "Puzurs ir vēsturisks latviskās pasaules izpratnes simbols. Liekot kristālu pie kristāla, kristālu kristālā, veidojas ķekari un tā aužas pasaule. Šis konkrētais ir unikāls ar tajā attēloto dubulto Māras krustu, tomēr kā jau ikvienā puzurā, tam griežoties ap savu asi, latvisko zīmju raksti nomaina cits citu. Šis puzurs ir veidots no salmiem – tradicionālākā no dabas materiāliem."

Puzurs sastāv no 1800 kristāliem un tā izgatavošanai kopumā izmantoti 21 600 salmiņi, tas sver 6,8 kilogramus. Puzurs gan augstumā, gan platumā pārsniedz četrus metrus.

"Swedbank" telpās ikvienam apskatāmā lielpuzura izveide ir viena no iniciatīvām, kas vērsta uz tautas tradīciju iepazīšanu un iedzīvināšanu, uzsver Jakubovska.

Viņa arī norādīja, ka banka ir Dziesmu un Deju svētku kustības lieldraugs, tāpēc tā vēlas ieinteresēt sabiedrību latvisko vērtību saglabāšanā, veicināt tradicionālo prasmju un zināšanu pārmantošanu, kā arī to izpausmes mūsdienās un nākotnē.

"Tradicionāli ar puzuriem musu senči rotāja istabu ne vien pirms ziemas saulgriežiem, bet arī Lieldienās, kāzās un citās lielās svinībās. Puzuri nav tikai dekori, tiek uzskatīts, ka tie savāc negatīvo enerģiju, nes svētību, sargā telpas iemītniekus, palīdz sakārtot domas. Šo puzuru mēs esam gatavojuši, domājot par Latvijas simtgades svinībām," skaidro "Swedbank" Finanšu pārvaldes vadītāja Līga Šķendere.

"Tie ir lieli svētki, Latvija ir liela, cilvēku, kas jāsargā un kam jādod puzura svētība, ir daudz, tāpēc puzuram ir jābūt lielam. Tā nu šis puzurs mums visiem par prieku te sagaidīs Latvijas simtgadi," apgalvoja Šķendere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!