Foto: Kultūras mantojuma centra "Tīnūžu muiža"

Ikšķiles novada esošajā Tīnūžu muižā, traktora kausam nojaucot mūsdienīgu būdiņu, atrasts nozīmīgs keramikas izstrādājums, kas ir būtisks atklājums par muižas sadzīvi un tās vēsturi, portālu "Delfi" informēja Kultūras mantojuma centra "Tīnūžu muiža" vadītājs Kaspars Špēlis.

Viņš pastāstīja, ka, nojaucot kādu mūsdienīgu būdiņu, kas atradās līdzās muižai un bojāja vēsturisko ainavu, traktora kauss nejauši aizskāris kādu keramisku izstrādājumu.

"Papētot sasistās lauskas, atklājās glīta ražotāja zīme ar uzrakstiem vācu valodā "J. Conzen & Cie / Frechen". Tā nu tika atrasts kāds posms no muižas kanalizācijas sistēmas, par kuru agrāk nebija nekādu ziņu," apgalvo Špēlis. "Varbūt tas šķiet sīkums, bet, kad daudz ir zudis, tad katra lieta šķiet kā liels un nozīmīgs atklājums, kas var norādīt uz kādu nezināmu vēstures detaļu."

Viņš portālam "Delfi" norādīja, ka līdz šim par šīs kanalizācijas līnijas virzienu ir zināms, ka tā bija paredzēta muižas "kalpu mājas" kanalizācijai. Savukārt kanalizācijas ūdeņi tika novadīti līdzās esošajā upē zem tilta vietā, kur bija visspēcīgākā upes straume. (Skatīt zemāk galerijā).

Špēlis pieļauj, ka, iespējams, šie būvmateriāli tika ievesti no Frēhenes pilsētas Vācijā (Ziemeļreina - Vestfālene) 20. gadsimta sākumā, jo tad bija nepieciešams nomainīt iepriekšējo sistēmu pret tam laikam moderniem materiāliem.

"Līniju veidoja atsevišķas caurules, kas tika sastiprinātas, izmantojot piķa masu. Līdzās šīm caurulēm tika atrasti arī piķa gabali un nenoskaidrotu materiālu paliekas, kas sniedz ieskatu par pašu darba procesu," stāsta Špēlis.

Viņš uzsver, ka vēl ir nepieciešams pētīt, kādu ceļu ir mērojuši būvmateriāli, lai nonāktu šai Latvijas muižā, un tam palīdzēs trīs metrus garais, no zemes izceltais līnijas posms. "Cerams, ka nākotnē muižas komplekss tiks atjaunots. Tā būs vieta dažādu ar muižas vēsturi saistītu atradumu izstādīšanai," pārliecināts ir Špēlis.

Viņš atgādina, ka šī ir vienīgā muiža, kas ir saglabājusies Ikšķiles novada teritorijā. "Mūsdienu laikmets, protams, šeit ir ieviesis vairākas korekcijas un daudz kas ir zudis no agrākajām vērtībām, bet daudz kas no tā ir atgriežams un atjaunojams, vismaz caur zināšanām par to, kas reiz ir bijis. Varbūt nākotne nesīs pārmaiņas un pagātnē veiktais darbs būs izšķirošs," norādīja Špēlis.

Kultūras mantojuma centra "Tīnūžu muiža" vadītājs portālam "Delfi" sacīja, ka muižas kompleksa ēkas un zeme pieder gan pašvaldībai, gan privātpersonām. "Līdz ar to, ēku tehniskais stāvoklis un īpašnieku attieksme pret seno ir ļoti atšķirīga. Daļā ēku ir izvietots bērnudārzs, pašvaldības saimniecības noliktavas, tautas nams, pagasta pārvalde un kultūras mantojuma centrs "Tīnūžu muiža", apgalvo Špēlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!