Foto: Publicitātes attēli
Trešdien, 5. jūlijā, uz AB dambja uzstādīts monumentālā Latvijas karoga 60 metrus augstais karoga masts, kurā pirmo reizi arī pacelts Latvijas karogs, portālu "Delfi" informē biedrība "Latvijas karogs".

Tuvāko nedēļu laikā plānots veikt lielizmēra karoga masta slodžu pārbaudes mērījumus, tāpat arī teritorijas labiekārtošanas darbus. Līdz objekta nodošanai ekspluatācijai pārbaudīs karoga pacelšanas mehānismu, funkcionalitāti un karoga ekspluatāciju dažādos laikapstākļos.

Pārbaužu dēļ lielizmēra Latvijas karogs ne vienmēr būs pacelts – periodiski to nolaidīs lejā.

Karoga masta svars pārsniedz 14 tonnas. Tas balstīts uz sešiem dzelzsbetona pāļiem 75,3 kubikmetru apmērā, kas ieurbti 24 metru dziļumā līdz dolomīta slānim. Virs pāļiem izbūvēts monolīti betonēta dzelzsbetona pamatu režģžogs 47,5 kubikmetru apmērā, kas kalpo par pamatu karoga mastam. Līdz objekta nodošanai ekspluatācijā norisināsies testēšanas darbi.

"Aiz muguras ir intensīvs un ārkārtīgi sarežģīts darbs – monumentālā Latvijas karoga masts ir Latvijā unikāla inženiertehniska būve, un esmu gandarīts, ka visi iesaistītie nepieciešamos būvniecības un inženiertehniskos darbus paveikuši atbilstoši visaugstākajiem kvalitātes standartiem," secina biedrības "Latvijas karogs" valdes priekšsēdētājs Rihards Kols.

Projekta "Latvijas karogs" realizēšana galvaspilsētā īstenota ar privātu ziedojumu atbalstu, nepiesaistot valsts un pašvaldību līdzekļus, norāda biedrība "Latvijas karogs". Pēc karoga masta izbūves tas tiks nodots Rīgas domes īpašumā, kas tālāk uzņemsies visus objekta apsaimniekošanas un uzturēšanas darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!