Foto: LETA
Sestdien Rīgā vairāk nekā 50 pārsvarā jauni cilvēki devās Zinātnes gājienā, lai atgādinātu sabiedrībai, ka "zinātne ir valsts attīstības stūrakmens".

Gājiena sākumā tā dalībnieki pulcējās iepretim Latvijas Universitātes (LU) ēkai uz kopbildi un īsu uzrunu, kuru teica zinātniskā skepticisma un kritiskās domāšanas popularizēšanas projekta "SkeptiCafe" pārstāvis Edgars Lapiņš. Viņš uzsvēra nepieciešamību nostiprināt zinātnes lomu dažādu sabiedrībai nozīmīgu jomu attīstībā, kā arī vērsa uzmanību uz to, cik nepietiekams Latvijā ir zinātnes budžets.

"Zinātne ir valsts attīstības stūrakmens", un "ieguldījums zinātnē ir ieguldījums nākotnē," pirms gājiena klātesošajiem atgādināja Lapiņš, paužot nožēlu, ka daudzi cilvēki savus pierādījumus balsta uz uzskatiem, taču kopīgiem spēkiem vajadzētu panākt, lai uzskati tiek balstīti uz pierādījumiem.

Lapiņš arī uzsvēra, ka zinātnei ir jābūt starptautiskai, par ko liecina arī tas, ka Zinātnes gājiens šodien notiek aptuveni 600 pasaules vietās.

Pēc īsās uzrunas noklausīšanās zinātnes atbalstītāji devās uz Rīgas Tehniskās universitātes galveno ēku, nesot plakātus ar aicinājumu mazāk pievērsties homeopātijai, vairāk lietot atsauces, nebaidīties no vakcinēšanās, nesagrozīt faktus u.tml.

Zinātnes gājiens Rīgā notiek, lai parādītu, ka arī Latvijā mīt cilvēki, kuriem rūp zinātne un kritiskā domāšana. Zinātnes gājiena mērķi ir izrādīt atbalstu zinātniekiem. Gājiena rīkotāji vēlas, lai zinātnieki var brīvi pasniegt savu pētījumu rezultātus un uzskatus neatkarīgi no tā, kurām politiskajām vai biznesa interesēm šie ieskati ir vai nav izdevīgi. Tāpat gājiena dalībnieki iestājas par atvērtu un ikvienam pieejamu zinātni.

Pēc gājiena notiek "SkeptiCafe" pasākums par alternatīvo medicīnu, kurā uzstājas bioētikas eksperti Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzējs Ivars Neiders un LU pasniedzēja Signe Mežinska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!