Foto: DELFI

Pirmdien Vecrīgā Latvijas Institūts (LI) aizsācis Baltā galdauta svētku svinēšanu.

Iepriekš LI aicināja ikvienu iedzīvotāju un Latvijai piederīgo visā pasaulē 4. maijā – Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā – šos svētkus svinēt kopā ar saviem.

Baltā galdauta svētku ideja ir pavisam vienkārša: ģimene, draugi un kaimiņi no vienas mājas, vai vairākām blakus mājām sanāk kopā pie viena galda, ietur vieglu, kopīgi sarūpētu maltīti, kā arī izmanto iespēju pārrunāt ieceres sava pagalma, apkaimes, pilsētas, novada un valsts nākotnei.

Baltā galdauta svētkos iespējams veikt dažādas kopīgas aktivitātes, piemēram, iestādīt puķes, izgreznot māju un pagalmu vai kopīgi nokrāsot sētu. Arī kopīga muzicēšana un dziedāšana, maltītes gatavošana, nūjošana, braukšana ar velosipēdiem pa apkaimi, pozitīvas sacensības, vai vienkārši iepazīšanās un attiecību uzlabošana arī varētu būt Baltā galdauta svētku sastāvdaļa.

LI aicina visus, kas šogad kopā ar draugiem un kaimiņiem svinēs Baltā galdauta svētkus Latvijā vai citās pasaules valstīs, iemūžināt šo brīdi fotogrāfijās un dalīties ar tām sociālajos tīklos, pievienojot tēmturiem #mans4maijs un #BaltaisGaldauts.

LI iepriekš aicināja fotogrāfijas ar šiem tēmturiem ievietot sociālajos medijos "Draugiem.lv", "Facebook", "Twitter", "Flickr", "Instagram", kā arī citos kanālos. Īpaši gaidītas svētku fotogrāfijas no latviešiem ārvalstīs.

Vienas no lielākajām Baltā galdauta svētkiem svinībām plānotas Rīgā, pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM), kas 4. maijā pirmo reizi pēc rekonstrukcijas vērs durvis apmeklētājiem.

1990. gada 4. maijā 134 no 201 Latvijas PSR Augstākās padomes deputātiem pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu". Augstākā padome noteica valsts varas "de facto" atjaunošanai pārejas periodu, kas beidzās ar Latvijas Republikas 5. Saeimas sasaukšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!