Foto: Gatis Dieziņš

Sestdien aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, karavīri, zemessargi un jaunsargi tradicionāli talkoja Nāves salā, turpinot labiekārtot latviešu strēlnieku piemiņas vietu, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā (ĀM).

Lielajā talkā piedalījās vairāk nekā 1700 karavīru un zemessargu kopā ar ģimenēm. Sakopšanas darbos savu roku pielikuši arī ASV 3.kājnieku divīzijas karavīri, kuri ieradušies no Džordžijas. Viņi talkoja Carnikavā, Saulkrastos un Kalnciemā.

Kopumā Lielajā talkā iesaistījušies vismaz 48 000 cilvēku, liecina apkopotā informācija par desmito daļu no oficiālajām talkošanas vietām. Daudzviet aktīva talkošana sākusies vien ap pusdienslaiku, tāpēc precīzs talkas dalībnieku skaits būs zināms vien pēc talkas oficiālā noslēguma, pastāstīja Lielās talkas pārstāve Madara Laicāne.

Talkas organizatori ir saņēmuši informāciju par to, ka daži talkotāji jau sakopuši savu talkas punktu un devušies palīgā citiem tuvējiem punktiem. Tāpat atrastas arī dažādas interesantas lietas, piemēram: paklājs, dīvāns, kurpes, govs galvaskauss, izlietne, policijas lenta, daudz riepu un televizoru.

Jau vēstīts, ka sestdien jau pulksten 9:00 Latvijā sākās Lielā talka. Oficiāli pieteiktas vairāk nekā 1500 talkošanas vietas visā Latvijā. Visaktīvāk talkot sākuši Latgalē un Vidzemē, kur daudzviet pulcējušies pat teju simts cilvēki, lai kopīgiem spēkiem sakoptu apkārtējo vidi.

Arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma piedalījusies Lielās talkas pasākumā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Savukārt ap pusdienas laiku premjere piedalīsies kolu un krūmu stādīšanā Siguldā pie Siguldas bobsleja un kamaniņu trases par godu slavenajiem sportistiem un viņu sasniegumiem pasaulē.

Nāves salā Pirmā pasaules kara laikā 1915.gada rudenī, Krievijas karaspēkam atkāpjoties no Kurzemes un Zemgales, atsevišķas karaspēka daļas palika Daugavas kreisajā krastā pussalas attekā. 3.Kurzemes un 2.Rīgas latviešu strēlnieku bataljons aizstāvot pussalu, zaudēja 167 karavīrus, tāpēc strēlnieki šo vietu nosauca par Nāves salu.

Foto: Gatis Dieziņš
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!