Foto: LETA

Trešdien Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā notika pirmais projekta “Dr.Klauns” dakteru klaunu izlaidums, kas noslēdz trīs mēnešu ilgušo apmācību programmu un iezīmē dakteru klaunu pirmo darba dienu slimnīcā, informē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Romēna Namniece.

Jūnijā 17 jaunie dakteri klauni dosies pie mazajiem pacientiem un uzkrās pieredzi kopīgi ar pieredzējušiem klaunu terapijas profesionāļiem no Izraēlas, lai jau no 1.jūlija uzsāktu patstāvīgu darbu slimnīcā.

"Dakteru Klaunu pirmais izlaidums patiesībā ir tikai ilglaicīga procesa sākums Latvijā. Dakteru Klaunu terapiju visā pasaulē atzīst par būtisku un neatsveramu bērnu mūsdienu ārstniecības sastāvdaļu. Projekta uzsākšana notikusi, pateicoties nevalstiskās organizācijas iniciatīvai, privātā finansējuma un valsts uzņēmuma veiksmīgai un auglīgai sadarbībai, kā arī daudzu cilvēku emocionālam atbalstam. Projekta attīstības plānos ietilpst ne tikai darbības paplašināšana reģionu slimnīcās, bet arī klaunu terapijas zinātniski pētnieciskās bāzes izveide," stāsta biedrības "Dr.Klauns" dibinātājā Marianna Milovska.

Trīs mēnešus ilgajā apmācību programmā programmas "Dr.Klauns" dalībnieki apguva ievadu bērnu psiholoģijā, aktiermeistarības pamatus, plastiku, pantomīmu, darbu ar balsi, izgāja psiholoģiskos treniņus un speciālu apmācību medicīnas jomā Bērnu slimnīcas speciālistu vadībā.

Jūnijā jaunie dakteri klauni praktizēs kopīgi ar pieredzējušiem klaunu terapijas profesionāļiem, lai jau no 1.jūlija uzsāktu patstāvīgu darbu slimnīcā. Sākotnējā periodā dakteri klauni slimnīcā pavadīs vismaz 40 stundas nedēļā, apmeklējot mazos pacientus procedūru laikā un viņu palātās. Paralēli praktiskajam darbam dakteri klauni turpinās attīstīt klaunu terapijai nepieciešamās profesionālās iemaņas apmācībās un semināros.

Dakteru klaunu projektu īsteno biedrība "Dr.Klauns" sadarbībā ar Bērnu slimnīcu un ar Izraēlas vēstniecības, Latvijā vadošā piena pārstrādes uzņēmuma "Food Union" un Pjotra Avena labdarības fonda "Paaudze" atbalstu.

Klaunu terapiju, kas kļūst aizvien izplatītāka visā pasaulē, pirmo reizi sāka praktizēt 1986.gadā ASV. Šobrīd pasaulē darbojas vairāk nekā 30 dakteru klaunu organizācijas. Ārstniecisko klaunu palīdzību visā pasaulē pielieto gan intensīvajā terapijā, ķirurģijas un rehabilitācijas nodaļās, gan dialīzes, dienas aprūpes centros un ar autismu sirgstošiem bērniem, kā arī onkoloģijas, neonataloģijas nodaļās un no vardarbības cietušu bērnu aprūpē u.c.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!