Foto: DELFI
"Valsts nekustamie īpašumi" izrāda eksprezidenta Valda Zatlera "brūkošo dzīvokli" Rīgā, Elizabetes ielā 17, kuram kā izrādījās, nepieciešams remonts par aptuveni 80 000 latu.

"Valsts nekustamo īpašumu" pārstāvis Artis Dzirkalis otrdien žurnālistiem klāstīja - pašreizējās virtuves vietā dzīvoklī taps vannas istaba, bet virtuvi ierīkos kādā no istabām. Līdz ar to jāpārnes daļa no komunikācijām, jāuzstāda jauna santehnika, tāpat dzīvoklī daļēji nomainīs apkures sistēmu un elektroinstalāciju.

Dzīvoklis piedzīvos arī kosmētisko remontu, tostarp atjaunos grīdas segumu un abas krāsnis.

Remontu šis dzīvoklis piedzīvojis pirms vairāk nekā desmit gadiem, tāpēc vizuālais iespaids par samērā pieņemamo kosmētisko stāvokli esot mānīgs, jo patiesībā apdare esot pilnībā nolietota, uz sienām ir plaisas un virs logiem ir mitruma radīti bojājumi.

Dzirkalis arī atzina, ka jau pirms Zatlera vajadzībām paredzētā dzīvokļa pirkuma bijis zināms, ka tajā būs nepieciešami dažādi remontdarbi un uzlabojumi, tomēr nebija zināms, cik tie izmaksās. Viņš nevarēja komentēt, kāpēc pašlaik remontam no budžeta papildus pieprasīti 80 000 latu, jo par dzīvokļa iegādi eksprezidentam "lēmusi vesela komisija". Tomēr šis bijis lētākais piedāvājums atbilstoši izvirzītajiem kritērijiem.

Dzīvokļa pārveidei taps būvprojekts un rīkos konkursu. Ja nebūs neparedzētu kavējumu, dzīvokļa remontu pabeigs septembrī, pavēstīja VNĪ pārstāvis.

Jau  ziņots, ka Zatlera dzīvokli, kas pirkšanas laikā tika atzīts par piemērotu tūlītējai dzīvošanai, tagad plānots remontēt par 80 867 latiem, kas tiks uzkrāti un refinansēti pakāpeniski, nākamo desmit gadu periodā. Latvijas Valsts prezidenta kanceleja ir šī īpašuma Rīgā, Elizabetes ielā 17, nomnieka pārstāvis, jo īpašuma lietotājs ir Zatlers, bet īpašuma iznomātājs ir VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).


VNĪ 2012.gada 5.jūlija dzīvokļa vizuālās apsekošanas atzinumā minēts, ka dzīvokļa telpu apdares un aprīkojuma līmenis ir atbilstošs komforta prasībām un piemērots tūlītējai dzīvošanai. Tiesa, VNĪ  arī vērsa uzmanība uz to, ka turpmākai ilgstošai dzīvokļa ekspluatācijai ir vēlams dzīvokļa apdares, inženiertehniskā un sanitārtehniskā aprīkojuma kārtējais remonts ar iespējamo atsevišķu aprīkojuma elementu nomaiņu, jo pēdējais kosmētiskais remonts noticis pirms aptuveni desmit gadiem.

Pie dzīvokļa nodošanas tika saņemti dzīvokļa lietotāja Zatlera iebildumi par īpašuma tehnisko stāvokli un konkrēti priekšlikumi uzlabojumiem, piemēram, ierosinājums visās dzīvokļa telpās sakārtot elektroinstalāciju,  nomainīt apkures katlu un attīrīt apkures sistēmu, kā arī nomainīt kanalizācijas sistēmu, kas ir avārijas stāvoklī. 

Valsts prezidenta kancelejas budžetā ir paredzēti līdzekļi Zatlera dzīvokļa nomas maksai. Nomas maksas aprēķinā ir iekļauti līdzekļi kārtējiem/kapitālajiem remontiem 1% apmērā no dzīvokļa iegādes vērtības jeb 4849,34 latu gadā.

Pagājušā gada nogalē VNĪ no uzņēmējas Irēnas Pulkinenas par 484 934 latiem iegādājusies dzīvokli bijušajam Valsts prezidentam Zatleram.

Zatlera vajadzībām iegādāts dzīvoklis Elizabetes ielā 17, un tas ir tas pats dzīvoklis, kas līdz šim eksprezidenta vajadzībām tika īrēts. Īpašuma platība ir 195,33 kvadrātmetri, bet pirkuma cena - 484 934 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!