Francijas prezidents Žaks Širaks trešdien, tiekoties ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi - Freibergu, apsolījis meklēt risinājumus, lai Latvija varētu atgūt savu īpašumu Parīzē, Pronī ielā 8.
Francijas prezidents uzsvēris, ka sarunas "tehniskā līmenī" ir jāturpina, savukārt Vīķe - Freiberga piebildusi, ka Latvijai Pronī ielas jautājums ir principiāla lieta.

Francija jau vairākkārt solījusi iesniegt priekšlikumus par Latvijas īpašuma atgūšana un solījusi noorganizēt darba grupas tikšanos, taču joprojām šāda sanāksme nav notikusi.

Jau ziņots, ka Otrā pasaules kara dēļ triju Baltijas valstu vēstniecību četras ēkas - trīs Parīzē un viena Romā - tika nodotas Padomju Savienības diplomātiem. Viena no tām - Pronī ielā 8 - pieder Latvijai. Tās patlaban izmanto Krievija saviem diplomātiskajiem un konsulārajiem dienestiem.

Juridiski ēkas joprojām ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas īpašums, taču tās nevar atgūt, jo celtnes apsaimnieko personas ar diplomātisko imunitāti.

Latvija vairākkārt uzsvērusi, ka minēto īpašu lietas ir Latvijas un Francijas, nevis Latvijas un Krievijas attiecību jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!