Foto: PantherMedia/Scanpix

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un Valsts ieņēmumu dienests (VID) gada laikā publiskojuši 350 amatpersonu vārdus, kuras nav ievērojušas likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", liecina apkopotā KNAB un VID informācija.

Pagājušā gada 18.jūlijā stājās spēkā grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", kas nodrošina sabiedrībai informāciju par valsts amatpersonu darbībā konstatētajiem šā likuma pārkāpumiem.

Saskaņā ar minētajiem grozījumiem KNAB un VID atbilstoši savai kompetencei ir pienākums ievietot informāciju mājaslapā par visām likumu pārkāpušajām valsts amatpersonām, tādējādi nodrošinot to darbības atklātumu un atbildību sabiedrības priekšā. Šī informācija attiecīgās institūcijas mājaslapā ir pieejama ne ilgāk kā gadu no dienas, kad attiecīgais lēmums izpildīts.

KNAB līdz šim brīdim publiskojis 169 amatpersonas, bet VID - 181 amatpersonu.

Lielākā daļa no KNAB publiskotajiem ir amatpersonas, pārsvarā zema ranga policisti, kuri bez priekšnieka atļaujas savienojuši amatpersonas amatu ar amatu papildu darba vietā. Tāpat birojs par likuma normu neievērošanu publiskojis Militārās policijas darbinieku, pašvaldības deputātu un darbinieku, izglītības iestāžu un citu iestāžu amatpersonu vārdus.

Pārsvarā pārkāpējiem KNAB izteicis aizrādījumu, jo amatu savienošana nav radījusi interešu konfliktu, taču daļai amatpersonu piemēroti dažāda lieluma naudassodi. Reti kura amatpersona ar naudas sodu nav samierinājusies un taisnību meklējusi tiesā.

KNAB nav izrādījis žēlsirdību arī pret kādu savu bijušo darbinieku. Viņš bez atļaujas savienojis valsts amatpersonas amatu ar uzņēmuma līguma izpildi, saņemot par neatļauta amata pienākumu pildīšanu atalgojumu 12 latu apmērā. Turklāt šis speciālists pats veica pārbaudes par to, vai amatpersonas ievēro ierobežojumus un aizliegumus. Speciālistam birojs piemēroja 100 latu naudas sodu.

Šajā laikā KNAB atklājis arī vairākas augstas amatpersonas, kurām piemērots naudas sods. Viena no šīm amatpersonām ir labklājības ministre Ilze Viņķele (V), kura pārkāpusi noteikto dāvanu pieņemšanas aizliegumu un par to saņēmusi 50 latu sodu. Datu valsts inspekcijas direktore Signe Plūmiņa par amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu saistībā ar komandējumu saņēma 200 latu sodu.

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas valdes priekšsēdētājam Vitoldam Jurkevičam par valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumu pārkāpšanu KNAB piemēroja 50 latu sodu. Ārlietu ministrijas parlamentārajam sekretāram Viktoram Makarovam piemērots 50 latu sods, bet Rīgas brīvostas pārvaldes pārvaldniekam Leonīdam Loginovam noteikts 150 latu sods.

VID šajā laikā savā mājaslapā publiskojis tās amatpersonas, kuras nav ievērojušas deklarācijas aizpildīšanas kārtību, nav deklarācijā norādījušas informāciju par gūto ienākumu, veikto darījumu un bezskaidrās naudas uzkrājumiem, nav iesniegušas deklarāciju noteiktā termiņā un izdarījušas citus tamlīdzīgus pārkāpumus.

VID par šiem pārkāpumiem bijis nedaudz bargāks un tikai retos gadījumos izteicis aizrādījumu - pārsvarā amatpersonām piemēroti neliela apmēra naudas sodi. Minimālais piemērotais sods bijis pieci lati, bet maksimālais - 100 lati.

Sodīto vidū ir policisti, pašvaldības deputāti un darbinieki, izglītības iestāžu, bruņoto spēku amatpersonas, ministriju ierēdņi un citas amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!