Foto: LETA
Gada noslēgumā būtiski palielinājusies tādu inficētu e-pastu izplatība, kuri orientēti uz grāmatvežiem, informēja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāvji.

"Cert.lv" saņēmusi vairākus ziņojumus par šifrējošo vīrusu saturošu e-pastu izplatību un uzskata, ka kaitniecisko e-pastu apjoms, gada beigām tuvojoties, palielināsies.

Atverot kaitīgajam e-pastam pievienoto pielikumu, dators tiek inficēts vai nu ar trojāni, kas veic banku datu zādzību, vai ar šifrējošu izspiedējvīrusu, kas nošifrē datorā un tam pievienotajos datu nesējos esošos failus, pieprasot izpirkuma maksu par failu atgūšanu.

E-pasti tiek sūtīti gan latviešu, gan krievu valodā. Lai veicinātu kaitīgo pielikumu atvēršanu, e-pasta tēma parasti ir "neapmaksāts rēķins" vai "nodokļu parāds".

Lai pasargātu sevi un savu uzņēmumu, "Cert.lv" iesaka rūpīgi pārliecināties, no kā ir saņemts e-pasts, un nevērt vaļā e-pastus un to pielikumus no sūtītājiem, kuri nav kompānijas klienti vai sadarbības partneri. Ja ir šaubas par to, vai rēķins ir vai nav īsts, institūcija aicina sazināties ar sūtītājkompāniju, izmantojot e-pastā atrodamo kontaktinformāciju, un noskaidrot, vai viņi tiešām ir sūtījuši rēķinu.

Papildu drošību garantēs datu rezerves kopijas veidošana uz datu nesēja, kas ikdienā nav pieslēgts datoram un uzņēmuma tīklam. Tas nodrošinās iespēju turpināt darbu arī situācijā, kad uzņēmuma datorā dati tiks zaudēti vai bojāti.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!