Foto: Kadrs no video
Aizvadītā gada vārds ir "zibakcija", nevārds - "pa lielam", savukārt izteiciens - premjera Valda Dombrovska (V) kādā publiskā priekšvēlēšanu diskusijā LPP/LC līderim Aināram Šleseram atbildētais, ka "krāniem un buldozeriem jāstrādā lidostā", portālu "Delfi" informēja Rīgas Latviešu biedrība (RLB).

RLB Valodas attīstības kopas koordinatore Maija Sinka atzīst, ka "zibakcija" ir vārds, kas trāpīgi aizstāj no angļu valodas ienākušos "flašmobs" un "flešmobs". Par veiksmīgiem gada vārdiem žūrija nosaukusi arī vārdu "skatieris", kas raksturo skatītāju teātrī, kurš var piedalīties izrādē arī kā aktieris, "bībelnieks", kas norāda uz Bībeles pētnieku, kā arī "simtlatnieks", "jēgtukšs", "sasuka", "e-talons", "priekšsēdis", "maksātava", "priekšskats" un "viesmīļi".

Savukārt par nevārdu atzītais "pa lielam", pēc daudzu iesniedzēju domām ir nelatvisks darinājums. "Dažs to uztvēris kā nepieklājīgu paziņojumu par došanos savās darīšanās," stāsta Sinka.

Neveiksmīgi vārdi ir arī "nekonkurētspējīgs", "konsolidācija", "atslēgas jautājums", "sī vī", "okta", "glamūrs", "cieti!", "elektrības padeve", "pieļauju, ka", kā arī "seksīgi", ja runa ir, piemēram, par zābakiem vai mūziku. Nevārdu vidū ir arī "izņemt", "apdalīt" un "slingošana", kas ir bērna nēsāšana lakatā.

Savukārt gada izteicienu kategorijā triumfējis Dombrovskis, kurš Šleseram atbildēja, teikdams, ka "krāniem un buldozeriem jāstrādā lidostā". Citu nominēto teicienu vidū ir režisores Lailas Pakalniņas "jo principā mēs esam latvieši", joks, kas pārtapis ironijā "gājēju pārbrauktuve", ASV vasaras vidusskolas skolēna domugrauds "latvietis bez latviešu valodas ir kā durvis bez eņģēm" un uzņēmēja Gunta Belēviča sacītais, ka "viņi domā, ka viņi ir pie varas, bet viņi ir tikai pie siles".

Tāpat par titulu cīnījās arī uzraksti un saukļi "Skonto būve, dārgie draugi!", "Latvija var!", atziņas "naudas ir tik, cik tās ir" un "mēs esam tur, kur esam", "Visu Latvijai!" līdera Raivja Dzintara priekšvēlēšanu laikā paustais, ka "jauns kumeļš var kļūt par lielu zirgu, bet vecs ēzelis par zirgu nekad nekļūs" un ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera doma, ka "politiķiem un tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem vajadzētu kontrolēt divu orgānu darbību – un nepieļaut, ka mutes darbība apsteidz smadzeņu darbību".

Sinka norāda, ka saņemti daudz vārdu, nevārdu un izteicienu pieteikumu. Tos iesnieguši dažāda vecuma un profesiju ļaudis. Piemēram, vārdu "maksātava", kas ir vārda "kase" apzīmējums izdomājis četrus gadus vecs zēns. Kopumā iesniedzēji centušies stiprināt latviešu valodu un ir mazinājusies vienaldzība pret aplamībām valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!