Foto: LETA

Vērtējot planētas iedzīvotāju atstātās ekoloģiskās pēdas, ap 2050.gadu cilvēces vajadzībām vidēji būtu nepieciešamas divas planētas, šādu viedokli lekcijā Eiropas Savienības mājā pauda dabas aizsardzības aktīvists, Pasaules Dabas fonda valdes priekšsēdētājs Uģis Rotbergs.

Pieaugot planētas iedzīvotāju skaitam, palielinās patērēto resursu un patēriņa rezultātā radīto atkritumvielu daudzums. Līdz ar to tiek meklētas arvien jaunas iespējas, kā ierobežotu resursu apstākļos apmierināt vismaz daļu vajadzību. Ekoloģisko pēdu aprēķini liecina, - ja visi planētas iedzīvotāji dzīvotu tā, kā to dara, piemēram, ASV, ap to pašu laiku pasaules iedzīvotājiem būtu nepieciešams pat trīstik lielāks planētu un to resursu apjoms.

Patlaban pieņemtā prakse dabas aizsardzībā, piemēram, veidojot rezervātus, esot tikai piliens jūrā, uzskata Rotbergs. Pašlaik dabas aizsardzība ir egocentriska un aprēķināma, un tās priekšplānā izvirzās mērķis nodrošināt cilvēkam labvēlīgākus dzīves apstākļus, skaidroja Rotbergs.

Valsts ekonomika netiek pārvaldīta, sekojot tam, cik lieli ir dabas resursi, un tas, pēc Rotberga domām, esot viens no iemesliem kļūdainiem lēmumiem. Par krīzi brīdina tas, ka valsts pārvalda, neizprotot savu atkarību no dabas resursiem un tās pakalpojumiem. Turklāt Rotbergs uzsvēra, ka vairums finanšu un ekonomikas ministru uzskata, ka izaugsmei neesot ekoloģisku ierobežojumu. Šajā gadījumā būtu svarīgi pievērsties zaļai ekonomikai, kas paredz cilvēku labklājības pieaugumu, samazinot vides riskus un resursu deficītu.

Globālas problēmas risināšanai pagaidām gan tiek piedāvāti tikpat globāli risinājumi. Cilvēcei būtu jādomā par dabas kapitāla vairošanu, kā arī dabas ekonomisko novērtējumu, maksu par dabas pakalpojumiem. Zaļākai domāšanai būtu jāadaptē arī sabiedriskā politika un fiskālā sistēma. Rūpniecībā būtu jāpanāk simbioze, kad ražošanas pārpalikumi atkal nokļūtu ražošanā. Tāpat būtiski ir mainīt patērētāja uzvedību, kā arī pastiprināt korporatīvo sociālo atbildību, skaidroja Rotbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!