Foto: Kadrs no video
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) "Gaiļezers" ir jūtama padomju elpa, bet pašas telpas ir briesmīgā stāvoklī, otrdien vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

25 gadi tumsas un bezdarbības veselības aprūpē - tā raidījumam slimnīcu raksturoja māmiņa, kuras bērns ārstējies slimnīcā.

"Mazs bēbītis, nonākot slimnīcā, ir spiests atrasties šādos apstākļos. Vai šādi apstākļi ir sanitāri un higiēniski? Kāpēc privātos soda par katru puteklīti atvilktnēs, bet te izliekas, ka viss ir kārtībā? Jā, Vienības gatvē remontē nodaļas. Šeit nekas nav darīts jau 30 gadus, kopš mans tēvs tusēja studiju laikos uz slimnīcas lievenīša!" raidījumam sašutumu paudusi māmiņa.

Viņa norādījusi, ka slimnīcas telpas ir briesmīgā stāvoklī - nolupusi krāsa no sienām, no griestiem drūpot apmetums, saplēstas flīzes, bet ar izolācijas lenti aizlīmētas rozetes. Par māmiņas teiktā patiesumu pārliecinājies arī pats raidījums, kurš secinājis, ka šādi apstākļi patiešām valda slimnīcā.

BKUS slimnīcas pārstāve raidījumam nenoliedz, ka "Gaiļezera" filiāle būtu rūpju bērns. "Līdzekļu veselības aprūpei nav pārāk daudz. Esam sapratuši, ka tur būtiski jāmaina siltumizolācija, elektrība, stāvvadi. Ar maziem remontiem mēs šo objektu nespēsim savest tādā kārtībā, kā to vajadzētu," raidījumam "Bez Tabu" skaidroja BKUS pārstāve.

Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders raidījumam norādījis, ka ar tik zemu finansējumu esot grūti nodrošināt kvalitatīvu veselības aprūpi, tāpēc ciešot ne tikai pacienti un ārsti, bet arī slimnīcu infrastruktūra. "Šobrīd mēs esam pietuvojušies bezdibeņa malai," tā par Latvijas veselības aprūpi teic Šneiders.

Kardiologs Andrejs Ērglis uzsver, ka neviena slimnīca nav ideālā kārtībā. Viņš norāda, ka arī telpas un vide spēj ārstēt. "Slimnīca ir kā baznīca. Tur jāsaņem viss labākais, nevis tas, ka jūsu psiholoģisko stāvokli nomāc. Tai jābūt vietai, kur atveseļojaties," raidījumam "Bez Tabu" atzīst kardiologs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!