Saskaņā ar ASV kompānijas "Hill International" precizēto tāmi Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunā ēka "Gaismas pils" izmaksās vismaz 115 miljonus latu, informēja valsts aģentūras "Jaunie trīs brāļi" direktors Zigurds Magone.

Sākotnēji tika lēsts, ka "Gaismas pils" ēka izmaksās 90 miljonus latu, pēc tam izmaksas tika palielinātas līdz 105 miljoniem latu.

Turklāt būvniecības izmaksās nav ietvertas katlu mājas, pazemes garāžas, ārējo tīklu, kā arī infrastruktūras - ceļu, gājēju tilta un gājēju tuneļa - izbūve. Par šo infrastruktūras objektu projektēšanu drīzumā iecerēts slēgt līgums ar arhitektu Modris Ģelzi.

"Gaismas pils" cēlāji vēlas satiksmei slēgt Akmeņu ielu, daļu Mūkusalas ielas iedziļināt, bet ēkas priekšā iekārtot promenādi līdz Daugavas krastam. "Rīgas domei drīzumā būs jālemj par tai piederošo zemesgabalu nodošanu valstij, lai varētu "Gaismas pils" tuvumā iekārtot autostāvvietu 310 mašīnām un lai nevienam neienāk prātā privatizēt Daugavas krastā zemesgabalu un aizbūvēt LNB jaunajai ēkai priekšā kādu debesskrāpi," teica Magone.

"Hill International" sagatavotais "Gaismas pils" skiču projekts šonedēļ tiks iesniegts apstiprināšanai Rīgas būvvaldē. LNB jaunās ēkas tehniskais projekts tiks sagatavots šā gada oktobrī.

Magone uzskata, ka "Gaismas pili" valstij vajadzētu celt par līdzekļiem, kas tiks iegūti, pārdodot valstij piederošās kapitāla daļas AS "Ventspils nafta" un citos uzņēmumos.

Ja tiks ņemts kredīts uz 20 gadiem ar 3,7% likmi, valstij nāksies gadā maksāt 8,4 miljonus latu, un rezultātā "Gaismas pils" izmaksās 167 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!