Foto: F64

Pareizi plānojot Gaismas pils fasādes tīrīšanu, profesionālās uzkopšanas uzņēmumi šo darbu varētu veikt aptuveni 10 reizes lētāk, norāda Latvijas Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācija (LPUAA).

Fasādes tīrīšanas pakalpojumu tirgus cena šāda apjoma ēkām ir no 0,50 līdz 1 eiro par kvadrātmetru. Ja Gaismas pils fasādes platība ir 15 300 kvadrātmetri, tad tās tīrīšanas izmaksām ir jābūt no 7 650 līdz 15 300 eiro, rēķina asociācija.

"Ja darbu izmaksas ir lielākas, tad rodas jautājums par projekta autoru iecerētā risinājuma efektivitāti un racionalitāti," uzsver asociācijas izpilddirektors Jānis Ozoliņš.

Ņemot vērā, ka pašlaik tiek testēta mazgāšanas līdzekļu iedarbība esošajos laika apstākļos, precīzu ēkas fasādes mazgāšanas darbu pabeigšanas termiņu nav iespējams noteikt, taču LPUAA norāda uz to, ka ēkas fasādē izmantotajiem materiāliem jābūt kopšanas instrukcijām, kā arī ēkas projektēšanas stadijā bija jābūt izstrādātiem risinājumiem tās ekonomiski efektīvai tīrīšanai.

Fasādes mazgāšanas darbi jāveic pavasarī vai rudenī, taču nekādā gadījumā ziemā, uzsver asociācijas pārstāvis.

Valstī jāveido viens vai vairāki valsts īpašuma pārvaldītāji, kuri ir specializējušies un kompetenti valsts īpašumu ekonomiski efektīvā uzturēšanā. Latvijas Nacionālajai bibliotēkai ir jānodrošina bibliotēkas pakalpojumi, nevis tai jāuzdod par pienākumu pārvaldīt vienu no modernākajām, dārgākajām un sabiedriski nozīmīgākajām būvēm valstī, pārliecināts Ozoliņš.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Gaismas pils viena fasādes mazgāšanas reize maksāšot līdz 80 000 eiro. Taču precīzas tīrīšanas izmaksas būs iespējams pateikt, kad būs zināms faktiskās putekļu un smoga radīto nosēdumu kārtas biezums un laukums, kas savukārt ietekmē speciālo mazgāšanas līdzekļu un darbaspēka daudzuma nepieciešamību.

10. decembrī uzsākta Gaismas pils netīrās fasādes mazgāšana. To līdz šim joprojām klāja būvniecības putekļu kārta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!