Ceturtdien pirmo reizi kopš Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas būvdarbu pabeigšanas sākta pilnīga ēkas jumta un fasādes tīrīšana, kā arī jumta seguma apstrāde ar speciālu līdzekli, kas izmaksās 117 694 eiro, un, kā atzīst Kultūras ministrijas Investīciju un projektu nodaļas vadītājs Indriķis Builis, iepirkuma rīkotāji sagaidīja, ka cena būs zemāka.

Builis skaidroja, ka tika izrādīta liela interese par šo Kultūras ministrijas izsludināto iepirkumu, tādēļ tika sagaidīts, ka veicamo darbu cena būs zemāka. "Lielā interese vedināja mūs domāt, ka cena būs zemāka," atzina Builis.

Kultūras ministrijas rīkotajā iepirkumā par LNB ēkas jumta un fasādes tīrīšanu kopumā tika saņemti trīs pretendentu piedāvājumi. Par iepirkuma galveno kritēriju tika izvirzīta zemākā cena. Iepirkuma uzvarētāja "Alfa Vita Life Science GmbH" un "Remroks" piedāvājums bija 97 268 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN) jeb 117 694 ar PVN. Otrs zemākais cenas piedāvājums bija par 101 000 eiro bez PVN, un trešā pretendenta piedāvājums bija par 201 000 eiro bez PVN.

Builis skaidroja, ka šī būs pirmā kompleksā LNB ēkas tīrīšana un virsma tiks arī apstrādāta ar speciāliem līdzekļiem, kas novērsīs intensīvu netīrumu uzkrāšanos. Strādājot pie iepirkuma kritēriju izstrādāšanas, nācies secināt, ka no pretendentiem nevar prasīt garantiju, ka pēc notīrīšanas virsma saglabāsies tīra līdz pat diviem gadiem, taču ir cerība, ka bibliotēkas ēkas jumts un fasāde nebūs jātīra katru gadu.

Bibliotēkas fasādes tīrīšana iekļaujas bibliotēkas būvdarbu noslēdzošajā fāzē.

LNB direktors Andris Vilks pauda cerību, ka tīrīšanas darbi tiks padarīti kvalitatīvi un godam. "Jautājums, cik ilglaicīgi bibliotēkas ēka paliks tīra un spoža, jo, strādājot šajā ēkā, esam ieguvuši pārliecību, ka vide, kurā ēka atrodas, ir diezgan dramatiska. Mēs redzam, ka ēkas fasādes netīrību ļoti būtiski ietekmē un veicina gan dzelzceļš, gan arī satiksme. Mums katru dienu garām brauc simtiem kravas mašīnu. Mēs atrodamies tādā vidē, kurā nevaram būt droši par to, cik ilgstoši un noturīgs būs tas, kas būs izdarīts ar šiem tīrīšanas darbiem. Ļoti negribētos redzēt, ka diezgan drīz ārējās vides ietekmē atkal būs jāsaskaras ar tīrīšanas problēmām," akcentēja LNB vadītājs.

Savukārt LNB Saimniecības departamenta direktors Ivars Ķīsis piebilda, ka vērienīgie trīšanas darbi prasa nopietnus plānošanas darbus. Viņš skaidroja, ka šī pirmreizējā tīrīšana būs laba pieredze, kas noderēs nākotnē. Summa ir pietiekami liela un jārēķinās, ka līdzvērtīga summa nākotnē būs vajadzīga bibliotēkas budžetā.

Nākotnē bibliotēkas ēkas ārējās fasādes tīrīšanas darbi būs jāsedz no bibliotēkas budžeta, un, gatavojoties tīrīšanas darbiem, tiks rīkoti jauni konkursi.

Tīrīšanas uzņēmuma "Alfa Vita Life Science GmbH" vadītājs Oļegs Gutermans klāstīja, ka uzņēmums ir specializējies sarežģītos un grūtos projektos, paužot apņēmību darīt visu labāko, lai ēka būtu tīra. Viņš solīja, ka rezultātu jau varēs redzēt visai drīz.

Līgumā noteiktais darbu izpildes termiņš ir piecas nedēļas.

Kā ziņots, kopējā tīrāmo daļu platība ir aptuveni 22 000 kvadrātmetru, no tās stikloto virsmu platība ir teju 14 000 kvadrātmetru.

Šī būs ēkas pirmreizējā jeb etalona mazgāšana. Balstoties uz LNB inženieru un tīrīšanas speciālistu aprēķiniem, procesu būtu nepieciešams veikt atkārtoti reizi gadā vai reizi pusotrā gadā. LNB tiks veikta ne tikai fasādes un jumta tīrīšana, bet arī jumta seguma apstrāde ar speciālu līdzekli, kas ļaus nākotnē samazināt gan nosēdumu veidošanos, gan arī tīrīšanas izmaksas.

Kā vēstīts, kopš ēkas būvdarbu pabeigšanas, kas notika 2013.gada decembrī, ēka vēl ne reizi pilnībā nav nomazgāta - gan dažādu citu prioritāru darbu dēļ, gan diskusiju dēļ ar ēkas būvuzņēmēju un Kultūras ministriju par to, kam šī darbība jāveic un jāfinansē. Mazgāšanu bija plānots īstenot 2014.gada rudens beigās līdz Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sākumam, taču plānotie darbi nenotika nepastāvīgo laikapstākļu dēļ, līdz ar to ārpus kārtas tika veikta tikai daļēja logu mazgāšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!