Foto: F64

Jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka pagaidām nav droša, piektdien žurnālistiem atzina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons. Tas gan neietekmēšot sestdien plānotās Grāmatu draugu ķēdes norisi.

Speciāli izveidota VUGD komisija pēdējās trīs dienas pārbaudīja jauno ēku. Pēc pārbaudes secināts, ka ēka atbilst ugunsdrošības prasībām, jo pilnīgi visas ugunsdzēsības signalizācijas un dzēšanas sistēmas jau strādā, sacīja Eklons. Taču VUGD pārbaudē ir atklājis atkāpes no būvniecības un ugunsdrošības noteikumiem, kas ietekmē cilvēku drošību bibliotēkā.

"Tas ir iemesls, kāpēc mēs uz doto brīdi nevaram izdot pozitīvu atzinumu par ēkas ekspluatāciju," sacīja Eklons, piebilstot, ka tikmēr, kamēr nepilnības nebūs novērstas, ēkā varēs atrasties vien profesionāļi un cilvēki, kuriem tam ir speciāla atļauja.

Sīkāk aprakstot pārkāpumus, Eklons žurnālistiem sacīja, ka, piemēram, divas no piecām evakuācijas izejām neatbilst ugunsdrošības noteikumiem. "Būtiskākās nepilnības ir saistītas ar cilvēku drošību ēkā, mēs šobrīd stāvam pie galvenā klupšanas akmens, vienām no evakuācijas trepēm, kuras neatbilst ugunsdrošības un būvniecības noteikumiem," sacīja VUGD pārstāvis, norādot uz vestibilā esošajām kāpnēm ar koka pakāpieniem.

Apdares materiāli, no kurām veidoti pakāpieni, neatbilst ugunsdrošības noteikumiem. "Koka pakāpienu reakcijas klasi ir nepieciešams paaugstināt", skaidroja Eklons. Būvnieki tagad pakāpienus apstrādās, lai tie atbilstu nepieciešamajai reakcijas klasei. "Cilvēku valodā" runājot, pašlaik kāpnes var aizdegties, taču tas draud vienīgi nopietna ugunsgrēka gadījumā un tad pa tām nevarēs evakuēties. Eklons bilda, ka ar sērkociņu tās aizdedzināt nevar.

Kopumā ēkā konstatētas astoņas nepilnības, kuras ir novēršamas.

Būvnieki solījuši divu mēnešu laikā konstatētos pārkāpumus novērst. Pēc tam VUGD pārbaudīt ēku dosies atkārtoti.

Eklons atzina, ka sestdien grāmatu ķēdes akcija varēs notikt un cilvēki, speciāli instruēti, drīkstēs atrasties ēkā. Pastiprināta uzmanība tiks pievērsta tiem, kuri atradīsies ēkas otrajā un trešajās stāvā, augstāk kāpt gan nav paredzēts. Plānots, ka ēkas iekštelpās atradīsies vien bibliotēkas darbinieki. Tāpat pasākuma laikā ēkā būs arī mazāk ļaužu, nekā sākotnēji bijis iecerēts.

Jautāts, vai šos VUGD tagad konstatētos pārkāpumus nevarēja novērst būvniecības procesa laikā, Elkons atbildēja, sakot, ka nekļūdās vien tie, kuri neko nedara. Jaunā bibliotēka ir ievērojama un liela celtne, tāpēc nav pārsteigums, ka to neizdodas vienā dienā nodot ekspluatācijā.

Ēka pagaidām vēl nav nodota ekspluatācijā un to vēl nevar izmantot kā bibliotēku. Bez ugunsdzēsējiem, saskaņojumu nav devuši arī "Rīgas satiksme" un "Rīgas ūdens".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!