Foto: DELFI

Šķēpu laušana ap Gaismas pils stiklotās fasādes mazgāšanu un izmaksām turpinās. Ēkās būvnieki - Nacionālā Būvkompāniju apvienība (NBA) nu pārmet Latvijas Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācijai (LPUAA) par to, ka tā izsaka nepamatotus minējumus par Gaismas pils tīrīšanas izmaksām, kā arī aicina asociāciju jau šodien pārņemt saistības attiecībā uz bibliotēkas centrālās ēkas tīrīšanu, portālu "Delfi" informēja informē NBA.

"Publisks šoks nav konstruktīva rīcība situācijā, kurā LPUAA nav informēta par tehniskajām specifikācijām, un tā nekādi nevar palīdzēt ne nozarei, ne asociācijas biedriem," norāda NBA, cenšoties atspēkot profesionālās uzkopšanas uzņēmumi apgalvojumus, ka Gaismas pili varētu nomazgāt aptuveni 10 reizes lētāk, nekā to plānots darīt.

"LPUAA nav bijusi pieejama un tāpēc tā nav iedziļinājusies ēkas fasādes un jumta tīrīšanas tehniskajā specifikācijā attiecībā uz to, kādi ir nepieciešamie materiāli, izmantojamie ķīmiskie līdzekļi, aizsargmateriāli, materiālu pieejamība un tīrīšanas tehnoloģiskais process," norāda NBA.

Būvnieki arī skaidro, ka ēkas fasādes materiālu piegādātāji uzsver, ka ēkas fasādes risinājumos izmantojamā materiālu tīrīšanas specifika ir ļoti sarežģīta un laikietilpīga.

"Būtiskākais – darbu "veikt aptuveni 10 reizes lētāk" šādā apjomā un specifikācijā nav iespējams. Ja tomēr LPUAA un tās biedri ir pārliecināti par pretējo, aicinām par to vienoties ar Kultūras ministriju un Latvijas Nacionālo bibliotēku. Ja akceptu izdodas saņemt, LPUAA biedri var pārņemt NBA saistības attiecībā uz ēkas tīrīšanu," aicina apvienība.

"Iepriekš tomēr iesakām izvērtēt spējas to īstenot – gadījumā, ja tīrīšana netiks veikta nepieciešamajos termiņos un atbilstoši tehniskajai specifikācijai, ēkas fasāde un jumts riskē zaudēt tiem noteikto ekspluatācijas garantiju," norāda būvnieki.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka LPUAA paudusi viedokli, ka pareizi plānojot Gaismas pils fasādes tīrīšanu, profesionālās uzkopšanas uzņēmumi šo darbu varētu veikt aptuveni 10 reizes lētāk.

Fasādes tīrīšanas pakalpojumu tirgus cena šāda apjoma ēkām ir no 0,50 līdz 1 eiro par kvadrātmetru. Ja Gaismas pils fasādes platība ir 15 300 kvadrātmetri, tad tās tīrīšanas izmaksām ir jābūt no 7 650 līdz 15 300 eiro, skaidroja asociācija pēc tam, kad publiski izskanēja ziņas Gaismas pils viena fasādes mazgāšanas reize maksāšot līdz 80 000 eiro

10. decembrī uzsākta Gaismas pils netīrās fasādes mazgāšana. To līdz šim joprojām klāja būvniecības putekļu kārta.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!