Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā izskatīs valsts valodas likumprojektu, ko Valsts prezidente nodevusi otrreizējai caurlūkošanai.
Tautas partijas, "Latvijas Ceļa" un Jaunās partijas frakcijas, kuras veido parlamenta vairākumu, gatavojas atbalstīt Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sagatavoto projekta redakciju.

Frakcija "Pa cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" neatbalstīs likumu kopumā, savukārt sociāldemokrāti un "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" frakcija lēmumu par galīgo balsojumu pieņems tikai tad, kad būs skaidrs, kādi priekšlikumi likumprojektā atbalstīti.

Saskaņā ar komisijas atbalstīto redakciju likums valodas lietošanu privātajā sfērā regulēs gadījumos, ja tā skar likumīgās sabiedriskās intereses - sabiedrisko drošību, veselību, tikumību, patērētāju tiesību un darba tiesību aizsardzību, drošību darba vietā un sabiedrisko administratīvo uzraudzību.

Valsts valodas lietošana vai tulkošana latviešu valodā būs nepieciešama tajos publiskajos pasākumos, ko rīko valsts un pašvaldību iestādes, tomēr valdība varēs noteikt gadījumus, kad arī privātos publiskos pasākumos būs nodrošināms tulkojums valsts valodā.

Komisija arī ierosina noteikt, ka publiskā informācija sniedzama valsts valodā, tomēr valdībai būs tiesības noteikt gadījumus, kad šādu informāciju līdztekus valsts valodai var sniegt arī svešvalodā. Šādi nosacījumi projektā noteikti arī valodas lietošanai veidlapās un zīmogos.

Paredzēts, ka jaunais likums stāsies spēkā nākamā gada 1. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!