Foto: DELFI

Rīgas dome (RD) trešdien, 23. maijā, apstiprināja grozījumus Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas noteikumos, kas paredz pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" atgriešanos pie prakses bloķēt automašīnu riteņus.

Lai gan sākotnēji grozījumi paredzēja, ka riteņus varēs bloķēt no 1. jūlija, pēc Satiksmes un transporta lietu komitejas vadītāja Vadima Baraņņika (S) ierosinājuma domnieki lēma, ka "Rīgas satiksme" riteņus varēs bloķēt no šā gada 1. novembra.

Riteņu bloķētāju uzstādīs sākot ar trešo piemērojamo paziņojumu par neapmaksātu rēķinu. Savukārt transportlīdzekļiem, kuriem nav transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīmes, bloķētājus piemēro, sākot ar pirmo piemēroto pēcapmaksas paziņojumu.

RD skaidro, ka līdz šim par nenomaksātiem rēķiniem nācies sākt parādu piedziņu, tostarp ceļot prasības tiesā. No ārvalstīs reģistrētu transportlīdzekļu lietotājiem veikt piedziņu ir vēl sarežģītāk, uzsver dome.

Grozījumi arīdzan paredz, ka par autostāvvietu izmantošanu turpmāk varēs norēķināties tikai elektroniski. Autostāvvietu kontroles iekārtas izdoto čeku turpmāk nevajadzēs novietot transportlīdzeklī, jo stāvvietas uzraugs apmaksas faktu varēs redzēt viedierīcē.

RD Satiksmes un transporta lietu komitejā grozījumi atbalstu guva jau februārī. Taču martā tos neapstiprināja, jo drīz vien pēc "jautājumu kvotu" ieviešanas domnieki vienojās par diskutabliem jautājumiem nelemt.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) un Konkurences padome (KP) jau martā aicināja RD grozījumus neapstiprināt. KP un PTAC ieskatā pašvaldība ar šiem grozījumiem nepamatoti radīs nevienlīdzīgus konkurences apstākļus autostāvvietu pakalpojumu tirgū un ierobežos patērētāju tiesības. Turklāt pašreizējais regulējums attiecībā uz piemērojamo sodu apmēru "Rīgas satiksmei" jau tagad nodrošina privilēģijas, jo privātie komersanti nav tiesīgi piemērot līdzvērtīgus soda apmērus. Līdz ar to RD apstiprinātie grozījumi būtiski stiprinās konkurences nevienlīdzību un rupji pārkāps Rīgas pašvaldības konkurences neitralitāti.

PTAC norāda, ka jau iepriekš bloķētāju izmantošanu atzinis par negodīgu, proti, agresīvu komercpraksi un līgumtiesiskajās attiecībās ar patērētājiem par nesamērīgu rīcību. PTAC uzsver, ka šī lēmuma tiesiskums atzīts arī ar Augstākās tiesas spriedumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!