Foto: LETA
16 gadu vecumā Latvijā ieceļojušais gambietis Džallo Abduls praktiski tieši pirms pilngadības sasniegšanas ieguvis termiņuzturēšanās atļauju Latvijā uz pieciem gadiem, lai varētu pabeigt iesāktās mācības, trešdien raksta laikraksts "Diena".

Abduls savu 18. dzimšanas dienu gaidījis ar satraukumu, jo šajā datumā stātos spēkā rīkojums par viņa izraidīšanu no valsts. Dažas dienas pirms pilngadības sasniegšanas puisim izdevies saņemt atļauju palikt Latvijā vēl uz pieciem gadiem, lai pabeigtu skolu, vēstī laikraksts. Jauneklis iepriekš lūdzis Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMPLP) viņam piešķirt bēgļa vai alternatīvo statusu, taču Gambijā nav kara stāvokļa, tāpēc zēna lūgums noraidīts. Atsakot jebkādu statusu, PMLP sākotnēji izdevusi gambietim izraidīšanas rīkojumu. Tā kā puisis bijis nepilngadīgs, tad bez pārliecības, ka kāds par viņu parūpēsies, viņu izvest no valsts nevar. Līdz ar to rīkojumu iesaldēja līdz pilngadībai.

Gambietis Latvijā ieradies 16 gadu vecumā pēc futbola kluba ielūguma, tomēr tur viņu nepaņēma. Puiša māte ir bezvēsts pazudusi, bet no vienīgā tuvinieka – patēva – pusisi baidās, jo viņš varētu ar viņu izrēķināties. Latvijā rūpes par jaunieti uzņēmusies Ēstere Zemīte, kas kopš pērnā gada nogales oficiāli ir puiša aizbildne, situāciju skaidro laikraksts.

Puiša aizbildne priecājas par panākto risinājumu, taču piebilst, ka meklēs iespējas, lai Abdulu arī pēc tam neizraidītu. Tikmēr jaunietis priecājas un slavē savu jauno ģimeni. Turpmākajos viņa plānos ietilpst pabeigt vidusskolu, paralēli atrast darbu un turpināt uzlabot savas latviešu valodas prasmes, kas arī šobrīd ir ļoti labā līmenī, raksta laikraksts. Pēc vidusskolas pabeigšanas Abduls grib studēt žurnālistiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!