Foto: LETA
Gan valdības sociālajiem partneriem, gan arī politiķiem ir dažādi viedokļi par iespējām un nepieciešamību ieviest progresīvo nodokļu sistēmu Latvijā.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers šodien konferencē "Vai nodokļu politika vienlaicīgi var veicināt ekonomisko izaugsmi un mazināt sociālo nevienlīdzību?" norādīja, ka arodbiedrības atbalsta progresīvās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes ieviešanu. Tomēr tuvākā laikā progresīvā IIN Latvijai "nedraud", jo tam trūkst politiskās gribas, akcentēja Krīgers.

Viņš arī sacīja, ka progresīvās nodokļu likmes ieviešanai traucē arī "ļoti liels tiesiskuma trūkums", proti, ja tiek pieņemti likumi, ka jāmaksā nodokļi, tad visiem tie arī jāmaksā, bet pašlaik tā nenotiekot. Līdz ar to tiek izdomātas atrunas, lai progresīvo nodokļu sistēmu neieviestu, piebilda Krīgers.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis Pēteris Leiškalns atbalstu šādai idejai nepauda. Pēc viņa domām, progresīvā nodokļu sistēma samazina vēlmi ieguldīt augstas pievienotās vērtības sektoros un palielina vēlmi turēties zemo algu sektorā.

Saeimas deputāte Lolita Čigāne (V) arī pauda viedokli, ka ir jārunā nevis par lielākiem nodokļiem lielo algu saņēmējiem, bet minimālās algas un neapliekamā minimuma palienāšanu.

Rīgas domes deputāts Andris Pārups (VL-TB/LNNK) atgādināja, ka nacionālā apvienība iestājas par diskusiju par neapliekamā minimuma palielināšanu, kā arī progresivitāti. Saistībā ar progresivitāti nodokļu sistēmā var runāt par vairākām lietām - neapliekamā minimuma straujāka palielināšana mazāk pelnošajiem, bet citiem ar zemāku tempu un zemākā apjomā, kā arī par progresivitāti klasiskajā pieejā.

Arī deputāts Igors Pimenovs (SC) izteica atbalstu idejai par progresīvo nodokļu sistēmu. Turklāt progresivitātes princips nav attiecināms tikai uz algām, tas ietver arī dividendes, akcentēja Pimenovs.

Kā ziņots, šodien notika starptautiska konference "Vai nodokļu politika vienlaicīgi var veicināt ekonomisko izaugsmi un mazināt sociālo nevienlīdzību?".

Konferences mērķis paredzēja apvienot darba devēju organizācijas, arodbiedrības, ekonomistus, ekspertus un politiķus un kopīgi apspriest ES pastāvošās ekonomiskās problēmas, kā arī meklēt to labākos risinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!