Foto: LETA

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) Gaujas Nacionālā parka teritorijā īstenos projektu, kura mērķis ir atjaunot Purvaino mežu dabīgo mitruma līmeni, apūdeņojot tās.

DAP sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Jakovļeva aģentūrai LETA pastāstīja, ka patlaban dabas lieguma teritorijā esošie meliorācijas grāvji aizvada ūdeni no teritorijas, kas pazemina purvainajiem mežiem nepieciešamo mitruma līmeni. Šāda situācija tos negatīvi ietekmē vai pat pilnībā degradē - zemsedzē virsroku ņem purva vaivariņi un citi sīkkrūmi, pazūd sfagnu sūnas un arī lācenes. Ikdienā Purvainie meži ir zināmi kā labas lāceņu vietas, retas, zemu priežu audzes, piebilda Jakovļeva.

Projekts paredz daļēju meliorācijas sistēmas aizbēršanu, kas labvēlīgi ietekmēšot purvainos mežus, gan arī purva ekosistēmu kopumā, tostarp arī tā teritorijā esošo Driškina ezeru. Tiks samazināta arī dzevju aizaugšana un tās saglabāsies kā atklātas ūdens platības.

Piesaistot meliorācijas speciālistus un izmantojot precīzus datus par aktuālo situāciju, mitruma režīma atjaunošanas darbi tiks plānoti tā, lai nepieļautu negatīvu ietekmi ārpus dabas lieguma zonas teritorijas.

Pēc tam, kad būs veikta plānošana un ietekmes novērtēšana, liegumā tiks aizbērta vai ar dambjiem norobežota daļa meliorācijas grāvju, kas uzlabos mitruma apstākļus dabas liegumā esošajos Purvainajos mežos, bet nepasliktinās mitruma apstākļus liegumam pieguļošo privātīpašumu mežos vai lauksaimniecības zemēs. Meliorācijas grāvjus paredzēts aizbērt ar uz vietas iegūtu materiālu - kūdru no vecajām grāvju atbērtnēm, vai uz tiem tiks būvēti nelieli kūdras dambji. Veicot grāvju aizbēršanu, svarīgi ir pēc iespējas vairāk aizturēt ūdeni purvā un tam tuvumā esošajos mežos.

DAP vērš uzmanību, ka galvenie novadgrāvji netiks aizbērti, bet gan pat atslogoti, līdz ar to meliorācijas ūdeņi tiks efektīvāk novadīti no privātīpašumiem.

Mitruma līmeņa atjaunošanu paredz DAP projekts "Mežu biotopu atjaunošana Gaujas nacionālajā parkā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!