Foto: LETA
Viktors Gavrilovs ir cienījams zinātnieks un nekad nav bijis nelojāls Latvijai, pauž bijusī valsts kontroliere Ingūna Sudraba.

Kā ziņots, Gavrilova dzīvoklī ir reģistrēta Sudrabas jaunizveidotā kustība "No sirds Latvijai", kas nākotnē grasās pārtapt partijā. Sudraba līdz šim nav vēlējusies skaidrot, kādēļ kustību reģistrējusi tieši Gavrilova dzīvoklī.

Šodien kustības vadītāja tikās ar Latvijas Pensionāru federācijas biedriem, kuriem skaidroja, ka Gavrilovu pazīst vairāk nekā desmit gadus. Viņi iepazinušies, strādājot pie Eiropas struktūrfondu finansējuma zinātnei.

Sudraba norādīja, ka Gavrilovs ir pasaulē pazīstams fiziķis un, lai gan vairākkārt aicināts pārcelties uz dzīvi ārpus Latvijas, vienmēr to atteicies darīt. "Viņš patiešām ir Latvijas patriots," teica Sudraba, piebilstot, ka "viņa mīnuss ir, ka viņš saprot latviešu valodu, bet tajā neizsakās brīvi, tāpēc runā krievu valodā, bet es šo cilvēku ļoti cienu par to, ko viņš dod un ir spējīgs dot Latvijai".

Viņa arī izteicās, ka "diemžēl Latvijā integrācijas politika ir realizēta tā, ka pirmais ko saskata krievvalodīgā cilvēkā ir ienaidnieks", kā arī uzsvēra, ka biedrība, kurā Gavrilovs darbojas veicina krievu kultūru, bet nekādā mērā neesot saistīta ar politiku vai naidu pret latviešiem.

Kā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", 66 gadus vecais zinātnieks un Fizikālās enerģētikas institūta vadošais pētnieks Gavrilovs bijis daudzu krievvalodīgo sabiedrisko organizāciju vadītājs. Kādreiz viņš vadījis Latvijas nepilsoņu kustību par cilvēktiesībām, tagad no Aleksandra Gapņenko pārņēmis Krievu kluba prezidenta amatu. Gavrilovs kopā ar Gapoņenko, Eduardu Gončarovu, Viktoru Guščinu un Broņiskavu Zeļcermanu vada arī Latvijas Krievu kopienu apvienoto kongresu.

Krievu kopiena Gavrilovu savulaik deleģējusi kā Latvijas pārstāvi Krievijas Valsts domes tautiešu padomē. Kā izpētījis raidījums, Gavrilovs kādā publikācijā laikrakstā "Čas" iestājas "pret valdošo nacionālistu režīmu, kara noziegumos apsūdzēto veterānu tiesāšanu un latviešus saukā par titulēto nāciju". "Nekā personīga" arī norādīja, ka Gavrilovs ir biežs viesis pasākumos, kuros pārstāvēta Krievijas vēstniecība.

Gavrilovs bija atnācis arī uz preses konferenci, kurā Sudraba pirmo reizi nāca klajā ar paziņojumu par kustības dibināšanu. Kā norāda raidījums, viņš klusi sēdēja un vēroja līderes uzstāšanos.
Gavrilovs raidījumam nav atklājis, kā iepazinies ar Sudrabu, vien cildinājis viņas labās rakstura īpašības. Gavrilova līdzšinējā politiskā darbība, viņaprāt, nevarētu mest ēnu uz jauno kustību, jo Sudrabai ar to neesot nekāda sakara.

"Nekā personīga" apgalvo, ka Gavrilovs latviski nerunā. Latvijas pilsonību viņš nav ieguvis, lai gan saka, ka ir Latvijas patriots, te mācījies, audzis un veidojis zinātnieka karjeru.

Kā ziņots, Sudraba janvārī dibinājusi biedrību tautas kustība "No sirds Latvijai", bet vēlāk plānots dibināt arī partiju. Biedrībā ir divas amatpersonas - Sudraba un Diāna Novicka. Sudraba esot aicinājusi savam domubiedru pulkam pievienoties līdzšinējo Satversmes tiesas priekšsēdētāju Gunāru Kūtri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!