Ģenerālprokuratūrā sākta pārbaude par Ventspils mēra Aivara Lemberga izteikumiem par premjeru Andri Šķēli.
Pārbaudes materiāliem pievienos arī no Lemberga saņemto vēstuli prokuratūrai, kurā viņš pamato savus izteikumus.

Lembergs apgalvojis - Šķēle Ventspils uzņēmējiem ar savu starpnieku palīdzību prasījis samaksāt starpību starp a/s "Latvijas balzams" (LB) akciju paketes izsoles sākuma un beigu cenām, proti, aptuveni trīs miljonus latu.

Premjers to kategoriski noliedzis un paziņojis, ka šiem izteikumiem loģiski būtu jābeidzas ar krimināllietu. Viņš gan Lembergu tiesā nesūdzēšot, jo juristi skaidrojuši, ka Latvijā nav tiesu prakses šādās lietās.

Prokuratūra paziņoja, ka lūgs Lembergam savus izteikumus paskaidrot, un Ventspils mērs pirmdien arī nosūtīja savu paskaidrojumu.

Tajā norādīts, ka drīz pēc Šķēles apstiprināšanas par premjerministru Ventspils uzņēmumu pārstāvji Igors Skoks, Olafs Berķis, Krists Skuja, Oļegs Stepanovs, Valentīns Kokalis tikušies ar premjera pārstāvjiem Ati Sausnīti, Ivaru Strautiņu, Jāni Nagli, Druvi Skulti. Sarunas bijušas par to, kā noregulēt attiecības starp ventspilniekiem un Šķēli.

Savukārt 16.septembrī viņš un "Ventspils naftas" (VN) prezidents Igors Skoks tikušies ar Šķēli premjera darba kabinetā.

"Sarunas gaitā mēs - ventspilnieki - izvirzījām priekšlikumu pušu turpmākās attiecības veidot no nosacītā "nulles" varianta, kas nozīmētu pagātnes konfliktu aizmiršanu un jaunu attiecību veidošanu. Šķēle šādam variantam nepiekrita," raksta Lembergs.

Turpmākās sarunas laikā Šķēle esot runājis par kompensāciju a/s "Ave Lat Grupa" (ALG) uzņēmumiem sakarā ar starpību starp LB valstij piederējušo akciju izsoles sākuma un pārdošanas cenām "pēc tam, kad izsolē piedalījās a/s "Ventbunkers"", skaidro Ventspils mērs.

Turklāt Šķēle sarunā izteicis viedokli par atsevišķu uzņēmumu iespējamu līdzdalību a/s "Latvijas naftas tranzīts" (LNT) akciju kapitālā, kā arī uzstāja, lai tiktu pārtraukta viņa kritika a/s "Preses nams" izdevumos. Jau vēstīts, ka LNT pieder 37% VN akciju, kura savukārt ir "Preses nama" līdzīpašniece.

"Mūsu viedokļi šais jautājumos nesakrita, un Šķēle lika saprast, ka viņš veiks darbības, kas atstās negatīvu iespaidu uz tranzīta biznesu kopumā, un vērsīsies pret Ventspils uzņēmumiem, it īpaši tiem, kuri darbojas tranzīta biznesa jomā," uzsver Lembergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!