Foto: LETA

Ģenerālprokuratūras rīcībā bija informācija par tā dēvētajām oligarhu sarunām, kas tika noklausītas viesnīcā "Rīdzene", apgalvoja bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece, pašreizējā Rīgas domes opozīcijas deputāte Juta Strīķe (JKP).

Kā ziņots, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pagājušajā nedēļā Latvijas Televīzijā apgalvoja, ka tā dēvēto oligarhu sarunu daļa, kas tikusi publiskota žurnālā "Ir", iepriekš nav bijusi prokuratūras rīcībā, un "neesot skaidrs, kāpēc tā noticis".

Kā šodien sacīja Strīķe, apgalvojums, ka Ģenerālprokuratūrai nebija zināmas tā dēvētās oligarhu sarunas, neatbilst patiesībai. Pēc viņas teiktā, saskaņā ar likumu gan krimināllietas virzību, gan KNAB operatīvās darbības uzrauga Ģenerālprokuratūra, turklāt prokuratūra dod savu sankciju dažādiem operatīviem pasākumiem. "Es skaidri atceros, ka laikā, kad strādāju birojā, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers un daži prokurori bija iepazinušies ar operatīvo lietu. Par to liecina viņu paraksti. Līdz ar to, sakot, ka viņam nekas nav zināms, ģenerālprokurors mēģina izvairīties no atbildības," atzīmēja Strīķe.

Viņa norādīja, ka materiālu apjoms, kas sākotnēji tika iekļauts krimināllietā, bija saskaņots ar Ģenerālprokuratūru. Tagad pie varas esošās partijas pārstāvji mēģina novirzīt uzmanību no iespējamā nozieguma, liekot akcentu nevis uz sarunu saturu, bet to, kā tās nokļuva žurnāla rīcībā, pārliecināta Strīķe.

Līdz ar 2013. gada beigām, kad Strīķe tika atbrīvota no amata, par visu lietas materiālu virzību bija atbildīgs toreizējais KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks un pašreizējais KNAB priekšnieka vietnieks Jānis Roze.

Ņemot vērā "acīmredzamo Ģenerālprokuratūras un KNAB bezdarbību", Strīķes pārstāvētā Jaunā konservatīvā partija lūgusi Valsts prezidentu sasaukt Nacionālās drošības padomi. Strīķe uzskata, ka tagad ir jāseko prezidenta rīcībai.

Bijusī KNAB amatpersona rezumēja, ka noklausītās sarunas no galvas nav mācījusies, taču, iepazīstoties ar žurnāla "Ir" publikācijām, atminējusies, ka "šādas sarunas bija".

Kā ziņots, KNAB pārbaudīs žurnālā "Ir" publicēto "oligarhu sarunu" autentiskumu, šodien preses konferencē sacīja KNAB vadītājs Jēkabs Straume. Viņš norādīja, ka KNAB savas darbības kompetences robežās pārbaudīs žurnālā publicēto "oligarhu sarunu" autentiskumu. KNAB arī lūgs žurnāla rīcībā esošo informāciju salīdzināt ar biroja rīcībā esošo informāciju, taču jau šobrīd varot pateikt, ka "līdzības ir saskatāmas ar žurnālā publicētajām sarunām".

KNAB izmeklēšanas nodaļas vadītāja Ilze Kivleniece norādīja, ka, ja KNAB rīcībā būtu tādas sarunas, tad tās tiktu pārbaudītas. "Izmeklēšanas rīcībā šādas sarunas nav bijušas", atbildēja Kivleniece, kurai tika jautāts vai biroja rīcībā bija saruna, kurā figurēja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Jau ziņots, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011. gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Ģenerālprokurors pagājušā piektdienā intervijā Latvijas Televīzijai paziņoja, ka žurnālā "Ir" publiskoto "oligarhu sarunu" daļa iepriekš nav nonākusi prokuratūras rīcībā. Ģenerālprokurors atzina, ka sarunu daļa, kas patlaban tikusi publiskota, iepriekš nav bijusi prokuratūras rīcībā, un "neesot skaidrs, kāpēc tā noticis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!