Foto: LETA
Mediķu gada balvu “Par mūža ieguldījumu medicīnā” šogad nolemts piešķirt ārstam un diplomātam Georgam Andrejevam, kurš medicīnai veltījis vairāk nekā 60 dzīves gadus, portālu “Delfi” informēja pasākuma rīkotāji.

Andrejeva vadībā Latvijā anestezioloģija kļuva par atsevišķu medicīnas nozari, bet vēlāk par prestižu un pasaules līmeņa disciplīnu. Ar lepnumu gandrīz visi aktīvie anesteziologi šodien dēvē sevi par Andrejeva skolniekiem, savukārt anestezioloģijas māsas turpina attīstīt savu specialitāti, par kuras pamatlicēju ir uzskatāms Andrejevs.

Kā medicīnas zinātnes doktors un anesteziologs Andrejevs ir godam nesis Latvijas vārdu pasaulē, būdams Anesteziologu karaliskās koledžas (Apvienotā Karaliste) ievēlēts biedrs, Eiropas Anesteziologu Akadēmijas biedrs un Vācu Anesteziologu sabiedrības biedrs. Andrejevs ir balsojis par Latvijas neatkarību Augstākajā padomē, kā ārlietu ministrs no Latvijas puses piedalījies Krievijas karaspēka izvešanā, kā Eiropas Parlamenta deputāts izstrādājis un virzījis visai Eiropai būtiskus veselības dokumentus un direktīvas.

Balvai nominācijā "Gada cilvēks medicīnā" izvirzīti trīs pretendenti - onkoloģijas ķirurgs, stacionāra Latvijas Onkoloģijas centrs galvenais ārsts Viesturs Krūmiņš, Paula Stradiņa Klīniskās slimnīcas Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītājs Pēteris Ošs un anesteziologs - reanimatologs Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā Pēteris Tomiņš.

Lai noteiktu pretendentus nominācijā "Gada cilvēks medicīnā 2013" un "Par mūža ieguldījumu medicīnā", apvienotā ekspertu žūrijā darbojās Latvijas Ārstu biedrības, Latvijas Māsu asociācijas un Rīgas Stradiņa universitātes pārstāvji.

Šo pasākumu organizē Latvijas Ārstu biedrība sadarbībā ar Latvijas Māsu asociāciju un Rīgas Stradiņa universitāti. "Gada balvu medicīnā" informatīvi atbalsta Veselības ministrija, savukārt finansiālu atbalstu sniedz nacionālie zāļu ražotāji "Grindex" un "OlainFarm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!