Foto: F64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards šonedēļ plāno tikties ar Reģionālo attīstības centru apvienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvjiem, lai uzsāktu plašākas diskusijas par sagatavotajiem priekšlikumiem jaunās Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) koncepcijas ietvaros, pastāstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Otrdien, 6. oktobrī, ministrs tiksies ar Reģionālo attīstības centru apvienības pārstāvjiem, bet nākamajās dienās - ar LDDK un LTRK pārstāvjiem.

"Esam apņēmības pilni tikties un diskutēt ar partneriem, lai skaidrotu ieguvumus, ko sniegs pašvaldību apvienošana. Piemēram, uzņēmējiem, kuri vēlas realizēt investīciju projektus, nepieciešami partneri, kas var nodrošināt atbilstošu infrastruktūru. Ja pašvaldība to nespēs nodrošināt, nebūs arī darba vietu," uzsver Gerhards.

Ministrs arī norāda, ka pēdējā ATR nav nodrošinājusi vairāku būtisku uzdevumu veikšanu. Tā, piemēram, vairākos novados nav spēcīgu attīstības centru, novadu pašvaldības iedzīvotāju skaita ziņā ir ļoti neviendabīgas, un joprojām ir daudz novadu pašvaldību, kurām ir nepietiekami nodokļu ieņēmumi, lai īstenotu efektīvu pārvaldi un nodrošinātu iedzīvotājiem nepieciešamos publiskos pakalpojumus.

Jau vēstīts, ka VARAM nāca klajā ar jaunas reformas piedāvājumu. Apspriešanai nodoti divi varianti - administratīvi teritoriālais iedalījums ar 49 novadiem un deviņām republikas pilsētām vai 29 sadarbības teritorijām ap attīstības centriem. VARAM rosina reformu ieviest 2021. gadā, kad notiks vietējo pašvaldību vēlēšanas.

Šobrīd Latvijā ir 110 novadi un deviņas republikas pilsētas.

"Izveidojusies nevienlīdzīgā situācija rada apstākļus, kur bagātākās pašvaldības var atļauties atbalstīt savus iedzīvotājus un nodrošināt nepieciešamo sociālo atbalstu, bet nabadzīgākās pašvaldības nespēj nodrošināt pat likumā noteiktās funkcijas bez papildu finansējuma, kā dēļ cieš to iedzīvotāji," atzinis Gerhards.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!